alles voor de natuur


De veerkracht van de natuur is o zo belangrijk om de ecologische uitdagingen waar we voor staan op te vangen. Daarom een oproep voor twee campagnes en een petitie. Zo start binnenkort de 30-30 actie. Een heel eenvoudige uitdaging:  30 dagen lang elke dag (minstens) een half uur bewegen in het groen. Bewegen in het groen is immers goed voor je gezondheid én voor je humeur.  Doe mee van 23 april tot en met 22 mei. Hier kan je inschrijven.

Als je dan toch bezig bent (en je hebt een stukje tuin) kan je evengoed deelnemen aan ‘Maai mij niet’.

Veel mensen weten niet dat hun tuin ook een stukje natuur kan zijn. Wanneer wij onze tuinen inrichten zodat ze niet alleen de mens maar ook allerlei planten en dieren dienen, dan kunnen ze een wapen zijn in de strijd tegen de klimaat- en milieucrisis. Maai Mei Niet wil helpen de klimaat- en milieucrisis aan te pakken. En dat met kleine, zelfs plezierige ingrepen in de tuin. Tuinen maken minstens 10 procent uit van de totale oppervlakte van Vlaanderen. Ter vergelijking: dat is evenveel als er bos is.

Onze tuinen minder verharden, regenwater meer laten infiltreren en bomen de ruimte te geven om te groeien: het zijn stuk voor stuk oplossingen voor nijpende problemen als de aanhoudende hitte en droogte waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Ook ons gras anders gaan maaien is dat. Het knalgroene, gemillimeterde gazon is namelijk funest voor de natuur en de biodiversiteit. Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden er geen voedsel, en water verdampt sneller uit de bodem wanneer gras te kort is.

Bewegen in de natuur, biodiversiteit in je tuin stimuleren. Allemaal goed en wel, maar de overheid moet ook meedoen. Nog al te vaak wordt open ruimte opgeofferd. Daarom ook een oproep om een petitie te tekenen.

Het Stadsbestuur van Geraardsbergen heeft een aanvraag ingediend voor een militaire kazerne van 70 ha of 700.000 m² in waardevol AGRARISCH gebied. Hier zouden 1000 militairen tewerkgesteld worden! Hier bovenop zijn er plannen voor de aanleg van een extra oefenterrein met schietstand. Met de Godsberg verdwijnt meteen het laatste stukje pittoreske open ruimte tussen Idegem en Schendelbeke. Het rustige, landelijke wandelpad langs de spoorweg verdwijnt en de Godsbergstraat wordt in plaats van een mooie fietsroute voor de wielerliefhebbers een continue aanvoerroute van personen en legermaterieel.

PS: op 19 mei ben ik met een boekvoorstelling in Geraardsbergen (en nu donderdagavond in Kortrijk)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s