money, money, money


Er waren enkele terechte opmerkingen op mijn vorige stuk waar ik het had over de Belg die wat zuiniger met energie omgaat. Het klopt natuurlijk dat de mensen die het financieel lastig hebben nu de grootste slachtoffers zijn en soms noodgedwongen letterlijk en figuurlijk in de kou staan. Dit bewijst vooral dat een klimaatbeleid sociaal rechtvaardig moet zijn.

De huidige prijsstijgingen zijn geen gevolg van beleid van maar een geopolitiek conflict en een verslaving aan fossiele bronnen. Uit wat ik lees in kranten blijkt echter dat niet enkel de armste 30% hun gedrag aanpast. Zo zijn er plots 20% meer mensen die met de fiets naar het werk gaan (artikel in de Zondag). Zo zijn er heel wat middenklasse gezinnen die hun thermostaat een graad lager zetten of hun vakantieplannen bijsturen (HLN).

Ik blijf dus geloven dat we perfect zonder extra gascentrales én kernenergie kunnen als we inzetten op het beperken van de energievraag. Vooral de 70% van de bevolking die niet op of onder de armoedegrens zit kan daar een grote rol in spelen. Ik besef dat er ook mensen zijn die zich helemaal niks aantrekken van duurdere energie. Toch zou deze crisis wel hetzelfde effect kunnen hebben als de dioxinecrisis op vleesconsumptie had. Een verhogen van het bewustzijn en (tijdelijk) aanpassen van het gedrag. Uiteraard hoop ik dat de oorlog zo snel mogelijk voorbij is, maar dat het effect, inzetten op energiebesparing en hernieuwbare energie nog lang blijft hangen.

En nog een kleine herinnering, een actie die altijd zin heeft is je bank kritisch onder de loep nemen. De nieuwe ranking van Fairfin toont dat je bij Triodod en New-B het beste zit.

Trouwens wie meer wil weten over New-B, er is nu een kantoor in Gent.
(en vanavond breng ik er een boekvoorstelling met aandacht voor geld, banken en economie in te toekomst)
Je kan 3 weken lang terecht in een Pop Up kantoor in Gent! 

Van 21 maart tot 8 april
Sint-Pietersnieuwstraat 5 – 9000 Gent
Open van 10u tot 16u(ook avondevenementen – zie programma)
We hopen je snel te mogen verwelkomen. Dat kan tot 8 april, want dan verhuizen we alweer naar een andere stad. Ontdek onze programma en schrijf je in voor één van onze evenementen via deze knop. 
Programma Tip: maak er een gezellige dagje ‘Gent’ van, want NewB on Tour loopt toevallig op hetzelfde moment als het Belmundo Festival.

4 reacties op ‘money, money, money

 1. niet alleen de armste mens wordt hier belaagd, ook de middenklasse, mensen die het goed hadden, tweeverdieners. De thermostaat een graadje lager zetten doen we wellicht allemaal dees dagen, zelfs meer dan dat, twee, drie en vier graadjes lager ! Een douche, nog om de drie dagen, al een hele tijd niet meer dagelijks. Maar dat is allemaal niet genoeg als je naar de rekeningen kijkt en dat…is niet meer eerlijk. Nu moet je je al afvragen of het nog wenselijk is je kraan open te draaien om je handen te wassen om maar iets te zeggen. Low Impact, ok, maar vergeet niet dan mensen inventief zijn en (zo ook ik) op zoek zullen gaan naar goedkopere (en misschien dus ook minder dure) middelen om het toch nog gezellig warm te hebben, om nog fatsoenlijk te kunnen koken enz enz. 20 graden in huis is idd genoeg maar ook daarvoor heb je bij ons in België in de winter verwarming nodig. Wat als die mensen naar vervuilende middelen grijpen? Wat als al de gepensioneerden naar Spanje en dergelijke trekken om daar te genieten van de zon, die gelukkig nog gratis is, die daardoor niet meer moeten bijverwarmen? Hier moeten we het doen he, willen of niet. Er moet een overgangsperiode komen, niet iedereen heeft geld om zomaar sebiet te gaan isoleren enz enz, realisme is hier wel op zijn plaats !

  Like

 2. Mensen die het financieel moeilijk hebben zitten al jaren in de koude. Daar maakte tot voor kort zich nauwelijks iemand druk over. Nu de middenklasse het einde van het loon voor het einde van de maand begint te voelen wordt dat pas een issue. De middenklasse is gewoon een stuk mondiger.
  Wel grappig dat men het nu vertaalt in een bezorgdheid naar de “mensen die het financieel moeilijk hebben”. Hetzelfde zou je kunnen zeggen over het riedeltje van de “arme mensen in de slecht geïsoleerde huizen”. Dezelfde onzin want statistisch gezien zijn de arme mensen al jaar en dag kleine energieverbruikers.

  Like

 3. Beste lezers, ik wil even van dit stukje gebruik maken om reclame te maken voor de actie rond divestment “Ons geld in fossiel? Nee bedankt!” van onder andere Move your Money, Gents milieufront en tal van andere organisaties op zaterdag 9/4 om 11u in de Kouter in Gent. We laten de Kouter gonzen en vragen de aandacht van de banken en de regering: wij eisen dat fossiele brandstoffen niet langer gefinancierd worden met ons geld!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s