waar een klein land groot kan in zijn…


Blijkbaar worden nogal wat mensen boos als de stad Gent beslist het aanbod van veggie voeding te vegroten op de Gentse feesten. Nochtans hebben we dringend wat meer van dit soort acties nodig. Want kijk, vandaag vieren we een trieste hoogdag. We bereiken onze ‘overshoot day‘. Dat wil zeggen dat alle natuurlijke hulpbronnen die in een jaar tijd op ons grondgebied geleverd worden zijn opgebruikt, vandaag op 26 maart. Om het anders te stellen, als de bijna 8 miljard mensen op de planeet er dezelfde levensstijl op nahouden als wij zijn er drie extra planeten nodig. Niet één, niet twee, maar gewoon drie extra planeten.

Slechts zeven landen doen het nog slechter dan wij! En dan nog vinden veel mensen het een aanslag op hun vrijheid als iemand durft sugereren dat we snelheidsbeperkingen moeten invoeren of minder vlees moeten eten. Een nog grotere verantwoordelijkheid ligt bij onze regeringen die fossiele energie blijven subsidiëren en het woord ‘sufficiëntie’ zelfs niet durven uitspreken.

Gelukkig kom ik overal te velde mensen tegen die wel doorhebben dat eindeloze groei en consumptie een doodlopend spoor is. Mensen die lokale voedselprojecten en energiecoöperaties opzetten of zich inzetten voor meer natuur. Gisteren was ik bijvoorbeeld in cohousingproject de Okelaar, een heel mooi ecologisch én sociaal project waar je kan ervaren hoe een duurzame en eerlijke samenleving eruit zou kunnen zien.

Laat ons dus vooral aandacht geven aan wat we willen. Het oude verhaal loopt op zijn einde (en dat zorgt voor veel onrust en spanning), het nieuwe klopt aan de deur. Laat het maar snel binnen.

Een reactie op “waar een klein land groot kan in zijn…

  1. Kleine correctie: België staat op plaats 7 (na Qatar, Luxembourg, Canada, UAE, USA & Australia) op die Country Overshoot Days 2022. Het zijn dus slechts zes landen die het nog slechter doen dan wij.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s