tijd om te tekenen


Het is een mooie dag om in de zon te gaan zitten en om een boom te tekenen. Maar evengoed om je stem als burger te verheffen. Want er zijn meer dan genoeg uitdagingen waar de politiek de verkeerde keuzes blijft maken. Dus een lijsje van petities die daar iets willen aan doen (met dank aan de inspiratie van de Voedselteam nieuwsbrief)

  1. Korte keten

Het nieuwe Europese landbouwplan blijft uiteindelijk de focus leggen op economische winst, en verliest daarbij de landbouwer, de consument en het milieu uit het oog. Investeren in de Korte Keten is een kwestie van gezond boerenverstand. Eatmosphere lanceert een petitie voor meer aandacht voor de Korte Keten in het GLB-plan. Teken ze zeker!

2. Ontbossing.

In 2017 was de EU verantwoordelijk voor 16% van de ontbossing die te maken heeft met internationale handel. In totaal is dat 203.000 hectare en 116 miljoen ton CO2. Dat kan anders.   Teken de petitie en stuur een duidelijke boodschap naar onze ministers van milieu. De wereldwijde ontbossing is een groot probleem dat we niet zomaar kunnen negeren! Teken de petitie

3. Patenten op zaden.

Grote agriculturele bedrijven patenteren fruit, groenten en granen terwijl dat verboden is onder de huidige Europese patent-wetgeving. Gelijkaardige patentaanvragen worden ook ingediend voor dieren. De reguliere kweek van dieren en planten is geen uitvinding en mag dus geen patent krijgen. Deze petitie wil dat de huidige wetgeving toegepast wordt, zodat we weer de controle over onze voeding krijgen. Teken jij ook? Teken de petitie

4. Milieu en gezondheid

De PFOS-vervuiling door het bedrijf 3M in Zwijndrecht heeft op een pijnlijke manier duidelijk gemaakt dat het Vlaamse milieubeleid tekortschiet. Dat moet beter. Onze gezondheid, onze natuur, onze lucht en ons water: ze moeten weer de bescherming krijgen die ze verdienen, bij het vergunnen en controleren van industriële bedrijven. Daarom schuiven we als brede coalitie van milieu-, natuur- en gezondheidsorganisaties onze speerpunten naar voor voor een ambitieus Vlaams industrieel milieubeleid.

Teken onze petitie en vraag aan de Vlaamse regering een ambitieuze aanpak van industriële milieuvervuiling in Vlaanderen. Onze visietekst overhandigen we samen met alle handtekeningen aan de Vlaamse regering, op het moment dat de parlementaire onderzoekscommissie PFOS-PFAS haar eindrapport uitbrengt (uiterlijk 18 maart).

5. Mogelijke sluiting onafhanklijk lab.

De toekomst van het VMM labo als enige onafhankelijk overheidslabo binnen het beleidsdomein omgeving staat op het spel. In tijden van PFOS/PFAS is het meer dan noodzakelijk om onze expertise te behouden en verder uit te bouwen ten dienste van het milieubeleid en ten dienste van alle Vlamingen!

Teken daarom deze petitie en help ons Minister Demir te overtuigen van het behoud van het VMM labo! Wij rekenen op jullie steun

6. De Woonzaak

De problemen met toegankelijkheid, betaalbaarheid, kwaliteit, én woonzekerheid op de private huurmarkt zijn groot. Wie geen toegang heeft tot een sociale woning, en op de private huurmarkt niet (meer) terecht kan, belandt in het grijze wooncircuit of in situaties van dakloosheid. En dit vinden wij onaanvaardbaar! 

Wonen is een grondrecht. De Vlaamse overheid neemt echter onvoldoende initiatief om dit recht ook effectief te waar te maken. Ondanks een jarenlange strijd van organisaties én mensen in armoede en ondanks jarenlang wetenschappelijk onderzoek, zijn de opeenvolgende regeringen blind gebleven voor heel wat aanbevelingen. Via juridische weg, willen we de Vlaamse overheid alsnog overtuigen om de nodige maatregelen te treffen. Onderschrijf de Woonzaak

7. Stop de oorlog.

Een wereldwijde brief aan onze leiders:

“Wij staan schouder aan schouder met de Oekraïense en Russische burgers die tegen deze oorlog zijn. Poetins invasie is niet alleen een aanval op Oekraïne. Het is een aanval op de vrijheid. Een aanval op de democratie. Een aanval op de waarheid. We roepen u op om eensgezind te reageren en Poetins regime in Moskou en zijn bondgenoten, cheerleaders en supporters verantwoordelijk te stellen door verreikende sancties op te leggen en alles te doen wat u kunt om de oorlog in Oekraïne te stoppen. Wees moedig ondanks de angst. Wees eensgezind ondanks de verdeeldheid.

En kies voor vrede ondanks de agressie.” Je kan hier tekenen.

Een reactie op “tijd om te tekenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s