Het aantal toestellen in een gemiddeld huishouden is de voorbije decennia enorm toegenomen. Computers, smartphones, keukentoestellen, verzorgingstoestellen… de kasten en kelders van onze huizen raken steeds voller. Een gemiddelde Brit zou tijdens zijn leven op die manier 3,3 ton elektrische apparaten verslijten. Er is weinig reden om te veronderstellen dat het voor een Belg of Nederlander minder zou zijn.
De impact van deze vloedgolf van toestellen is op verschillende domeinen voelbaar. Het begint natuurlijk bij de productie van de spullen, daarvoor zijn grondstoffen en energie nodig. Een tweede stap is verpakking en distributie. Dan is er het gebruik in huis. Na, vaak kortstondig gebruik, worden alle toestellen tenslotte afval. Ook dat moet vervoerd worden, ontmanteld en verwerkt. Sommige onderdelen komen voor hergebruik in aanmerking, andere delen worden verbrand of komen op de vuilnisbelt terecht. Kortom: de hele cyclus van de aanzwellende berg toestellen weegt steeds zwaarder op de planeet.
De meest nutteloze toestellen op een rijtje.
In de zoektocht naar steeds nieuwe producten worden wel eens behoorlijk belachelijke dingen op de markt gebracht. Een paar voorbeelden: de elektrische WC-borstel! Inderdaad, de borstel draait vanzelf! Wel oppassen als je het ding op de hoogste snelheid zet.
Een opwarmbaar botervlootje. Dankzij dit onmisbaar elektrisch botervlootje (op batterijen) wordt de boter zacht zodra je ze op tafel zet. Niet vergeten om het ding uit te zetten als het terug in de koelkast gaat natuurlijk.
Of wat dacht je van de onmisbare chocoladefontein, de elektrische kledingontpluizer, de enige echte wimperkruller, de digitale fotolijsten, de lichtgevende bloempot, elektrische schoenontgeurderde elektrische gom enzovoort enzoverder…
De bestaande toestellen
Ben je benieuwd naar de grootste energievreters in huis? Je kan met een kWh-meter het effectief verbruik meten. Zo’n kilowattuurmeter kan je vaak ontlenen via de milieudienst van je gemeente. Volgend lijstje toont het jaarlijks gemiddeld energieverbruik van een aantal toestellen, uitgedrukt in kiloWattuur per jaar.
Tropisch aquarium | 870- 1180 kWh |
Airco (500 uur per jaar) | 400-700 kWh |
Droogkast (3 beurten per week) | 370 kWh |
Diepvries (gemiddeld model) | 550 kWh |
Wasmachine (3 beurten per week) | 250 kWh |
Koelkast met vriesvak | 270 kWh |
Plasma scherm > 80 cm (4 uren per dag) | 300-400 kWh |
Waterbed | 200-1000 kWh |
Elektrische bijverwarming (600u/jaar, 2000W) | 1200 kWh |
Elektrisch kookfornuis (4 uur/week) | 416 kWh |
Jacuzzi (3 uur week) | 350 kWh |
Er zijn heel wat manieren om met je huidige apparaten minder energie te verbruiken.
- Wasmachine: enkel opzetten met een volle trommel en wassen op lagere temperaturen. Nieuw toestel nodig? Overweeg een hotfill toestel wat rechtstreeks op het warm water wordt aangesloten.
- Droogkast: indien mogelijk een droogrek of wasdraad gebruiken. De droogkast beter niet gebruiken voor een paar sokken of een T-shirt, zorg dat de machine zeker halfvol is.. De zwiertemperatuur van je wasmachine op 1200 toeren zetten, dan gaat het drogen sneller. Voor een nieuw toestel kan je op zoek gaan naar condensatiedroger met warmtepomp (meteen A-label voor het energieverbruik)
- Vaatwasser: de vaat eerst even laten weken of schoonmaken met wat keukenpapier, de machine enkel aanzetten als ze vol is, de vaatwasser aansluiten op de warmwaterleiding. Gebruik de zuinige wasprogramma’s (eco- of spaartoets).
- Koelen en vriezen. Zet deze toestellen niet op een warme plaats en zorg ervoor dat de achterkant voldoende vrij staat zodat de warmte kan ontsnappen. Plaats geen warme gerechten in koeltoestellen.
- Televisie. Helemaal uitzetten indien er niet gekeken wordt (gebruik eventueel een stekkerdoos met een aan/uit knop).
- Computer. Een screensaver bespaart niet op energie, daarvoor zet je best het scherm of de hele computer uit. Bekijk ook eens de energiebesparingsopties op je computer. Laat de PC niet opstaan als je hem bijvoorbeeld een half uur of langer niet meer gebruikt.
Heb ik het toestel echt nodig?

– waarom koop ik het? (is het een hebbeding, zal ik er indruk mee maken, is dit nu het ene ding dat ik nog mis om helemaal gelukkig te worden? )
– hoe vaak zal ik het gebruiken? (en is het dan wel nodig om het te bezitten)
– bestaat er een alternatief? (een blik openen kan ook zonder elektrisch apparaat)
– kan ik een dergelijke toestel ook huren of lenen? (misschien heeft je buurvrouw er ook eentje)
– is het een duurzaam toestel, of is de kans groot dat het maar een ‘prul’ is?
– kan ik het gewenste toestel tweedehands aanschaffen, via internet of de kringwinkel?
Als je het hele lijstje hebt afgewerkt en tot de conclusie bent gekomen dat de aankoop echt nodig is dan kan je naar de winkel.
Verstandig aankopen.
Zeker bij aankoop van grotere en dure toestellen loont het de moeite wat opzoekwerk te doen. Je kan daarvoor terecht op internet, maar ook in het maandblad van verbruikerssorganisaties zoals Test-aankoop kan je heel wat nuttige info vinden. Wellicht kan je het tijdschrift ook in de bibliotheek vinden.
Hou zeker rekening met volgende tips:
- Een reeks grotere huishoudtoestellen heeft een Europees energielabel. Toestellen met een A-label.
- Koop bij voorkeur een toestel dat je helemaal kan uitzetten.
- Kies voor een toestel dat past bij je behoefte. Een gemiddelde alleenstaande heeft geen wasmachine nodig van 7 kilogram.
- Toestellen die werken op batterijen zijn eerder af te raden. Oplaadbare toestellen zijn handiger en zuiniger, maar zorg er wel voor dat je de oplader niet continu in het stopcontact laat zitten. Als batterijen de enige oplossing zijn, overweeg dan goede oplaadbare batterijen.
- Kan het toestel hersteld worden, zijn er vervangstukken voorradig? Dit kan soms een probleem zijn met toestellen die je koopt bij speciale acties in niet gespecialiseerde winkels en discounts.
Morgen: tips voor verlichting!
Ik ben een beetje verrast dat je droogkast op gas voorstelt
LikeLike
terecht, het is een tekst van 2008, toen was dat nog een betere optie… ik zal het eens moeten aanpassen denk ik
LikeLike
Goed dat je noemt dat het niet alleen het verbruik is, maar ook de weg daarvoor: de productie, het vervoer naar ons huis, afvalverwerking nadien maar ook het innen van grondstoffen.
Het grotere plaatje zien is echt nodig. En moeilijk.
De tabel die je deelt, richt zich wel alleen op direct verbruik. Voor meer richtlijnen over die indirecte uitstoot zou ik De Verborgen Impact van Babette Porcelijn aanraden.
(Je eigen verborgen impact berekenen kan ook op http://www.mijnverborgenimpact.nl , postcode leeglaten en doorklikken als je in België woont)
LikeLike
Sterker erin, stekker er uit… Die policy in huis invoeren en je komt snel tot de ontdekking wat echt wat toevoegd… En in onderhandeling;-)
LikeLike