de cijfers van 2021


Het was in de eerste jaren van mijn Lowimpactman-project een vaste gewoonte. Elk jaar gaf ik hier een overzichtje van verbruikte elektriciteit, gas en andere gegevens. Het lijkt me wel een goed idee dit nog eens te doen, alvast wat wonen betreft. Een vergelijking van 2021 met 2010.

Even opfrissen, in 2010 woonde ik nog in een zeer slecht geïsoleerde woning (een loft van ongeveer 90 m²) en deed ik alle mogelijke inspanningen om mijn verbruik minimaal te houden. De gezinssamenstelling was als volgt: 1 volwassene en 2 halftijdse tieners.

De cijfers van 2010.

Water. Totaal verbruik van 12 kubieke meter, ofwel 16,4 liter kraantjeswater per persoon per dag.

Elektriciteit. Ik heb 193 kWh groene stroom gebruikt (86 daarvan kWh opgewekt door het eigen zonnepaneel). Dit komt neer op een verbruik van 0,26 kWh per persoon en per dag.

Gas. Totaal verbruik van 537 m³ (of 6825 kWh),  dit is 10% meer dan vorig jaar. Twee verklaringen: 2010 was gemiddeld 15% kouder dan 2009, en mijn puberdochter is wat meer gaan douchen.

Pellets. In gebruik sinds einde november, in totaal zijn er 20 zakken (of 300 kilogram) gebruikt. Dit is vooral merkbaar bij het gasverbruik van de laatste twee maanden van het jaar. Dat was 70% lager dan in 2009. De pellets zijn goed voor 1620 kWh die ik moet toevoegen bij de 6 825 kWh van gas. Dus totale behoefte verwarming, warm water en koken is 8445 kWh.

LIM 2.0, wonen in 2021

Vandaag is de situatie helemaal anders. Ik woon in een compacte unit (57 m²). Dit in een nieuwbouw cohousingproject met zeer goede isolatie, zonneboilers en zuinige technieken. De gezinssamenstelling is ook anders, 2 volwassenen en een kleuter, en in het voorbije jaar allemaal meer thuis dan ooit.

Water. Ons verbruik aan leidingwater was vorig jaar goed voor 22 kubieke meter. Dat is 24,1 liter per persoon en per dag. Duidelijk een pak meer dan in 2010. Maar omdat we ook regenwater gebruiken voor toilet en wasmachine toch veel minder dan de 120 liter van de gemiddelde belg.

Elektriciteit. Het verbruik van onze unit zelf is goed voor 873 kWh. Daarbij komt nog een deel van het verbruik van de collectieve technieken (vooral ventilatie) en ruimtes, goed voor 922 kWh, dat maakt een totaal van 1,9 kWh per persoon per dag. Een pak meer dan in de slecht geïsoleerde loft. Dat we nu koken op een inductievuur is maar een stukje van de verklaring.

Warmte en warm water. Voor warm water én de vloerverwarming gebruiken we zonneboilers en een ketel op gas. Ons verbruik komt daarbij op 3778 kWh voor de unit en 245 kWh aandeel in het collectieve. Een totaal van 4026 kWh. Dat is heel wat minder dan 11 jaar geleden. Hierbij is wel een correctie nodig omwille van het weer. 2010 was een stuk kouder dan 2021. Dit kan je berekenen via de graagdagen-methode. Zo was er in 2021 22% minder verwarming nodig dan in 2010. In het overzicht hieronder heb ik die correctie toegepast. De cijfers van de gemiddelde belg zijn voor een vergelijkbaar gezin dat verwarmt op gas.

Conclusie, onze voetafdruk wat energie betreft is nog iets minder dan in 2010. Het grote verschil is echter een enorme winst aan comfort. Ik herinner met nog momenten dat we met thermisch ondergoed onder een dekentje zaten. Dat we korte lauwe douches namen en nauwelijks toestellen gebruikten. Dat we op de energiefiets de laptop deden werken en ’s ochtens bibberend van de kou ons ontbijt namen. Dan is het verschil met vandaag wel bijzonder groot. Onze unit koelt nauwelijks af bij vorstnachten, we gebruiken zonder veel nadenken heel wat meer toestellen (jaja, ook een vaatwasser). We genieten van warme douches en een tochtvrije comfortabele woning. En dat alles met een energieverbuik dat nog steeds 77 % lager (en goedkoper is) dan dat van de gemiddelde belg. Goed leven met een kleine voetafdruk? Het kan zeker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s