kijk omhoog Sammy


Wie al eens het gevoel heeft wat tijd te verdoen op Netflix kan nu een interessante film zien op dit streaming platform. De film komt normaal ook in de bioscoop, maar die is dicht tot nader order…

Don’t look up‘ ziet er bij de start uit als een zoveelste rampenfilm. Een grote meteoriet komt in de richting van de aarde en zal alle leven vernietigen. Daar bestaan al veel films over. Maar wat volgt is vooral een spiegel van hoe de (Amerikaanse) samenleving omgaat met de klimaatdreiging. De wetenschappers worden van het kastje naar de muur gestuurd. De president is meer bezorgd om haar herverkiezing en in talkshows wil men van de komeet een grappig item maken. Als de regering dan toch besluit raketten te sturen om de meteoriet te vernietigen komt een visionaire man op de proppen, een soort oudere kruising tussen Zuckerberg en Musk. Hij is zowat de rijkste man op aarde en eigenaar van databedrijf BASH (het had ook Metaverse kunnen zijn). Hij stelt dat de meteoriet vele zeldzamen metalen bevat en we die we beter zien als een kans in plaats van een bedreiging. Met een ecomodernistische zekerheid weet hij te melden dat zijn bedrijf de meteoriet veilig in stukjes kan schieten en laten landen. Kassa-kassa en de wereld gered. Er onstaat een hevige strijd tussen believers en non-believers van dit plan.

Het duurt niet lang of er komt een beweging die het hele meteoriet verhaal ziet als een hoax om onze vrijdheid af te pakken. Een aantal mensen geloven niet in het bestaan van de meteoriet – zelfs als die stilaan zichtbaar wordt tussen de sterren. Wetenschappers die kritisch zijn over het reddingsplan worden monddood gemaakt. Bedrijven zien allerlei commerciële opportuniteiten in de op komst zijnde steen. polaristatie ten top terwijl het einde letterlijk dichterbij komt. Hoe het afloopt ga ik niet verklappen, maar de gelijkenissen met het klimaatverhaal zijn duidelijk.

Gezien het grote aantal sterren (o.a. Meryl Streep en Leonardi DiCaprio) zou deze film wel eens heel veel mensen kunnen bereiken. Dank zij de humor en de satire vermoed ik dat de meeste kijkers wel tot het einde willen kijken. Je moet ook niet hard gestudeerd hebben om de metafoor van het klimaat in de film te herkennen. Dus wie weet, lukt het om op die manier het bewustzijn wat te beïnvloeden. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat humor best wel kan helpen om een lastige boodschap te brengen.

Trouwens: mocht iemand goede contacten hebben met Netflix, ik denk dat het verhaal van Amor Mundi ook wel een reeks met wat humor en verbeelding zou kunnen opleveren. Stuur de contactgegevens maar door dus!

2 reacties op ‘kijk omhoog Sammy

  1. Steven,
    Dankjewel, uit eigen beweging zou ik niet gekeken hebben maar met jouw voorwoord wil ik wel wat moeite doen.
    Mijn zoon zal blij zijn 😉

    Like

  2. Ziet er tof uit! Louis was ook al enthousiast over de film. Ik weet wat doen vanavond. De namiddag vandaag was ook al super gezellig, in de zetel onder een dekentje met Amor Mundi op schoot. Zálig boek Steven!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s