COP26, op naar een echte shift?


Het is zover. De zesentwintigste kans om het klimaat te redden, of beter, om de klimaatchaos te beperken. De allereerste COP ging door in Berlijn in 1996. Tijdens de eerste COP waren de CO2 concentratie in de atmosfeer 359 ppm, vandaag zitten we aan 414 ppm. Dus tijdens de hele periode van klimaattoppen is de concentratie met 15 % gestegen. Terwijl al op de eerste COP was besloten dat die concentratie zo snel mogelijk zou moeten dalen. Heel effectief zijn de klimaatconferenties niet, al zou het natuurlijk kunnen dat het zonder de toppen nog veel erger zou zijn. De grafiek hieronder toont de koers waarop we zaten voor Parijs (richting 3,6 – 4,2 graden) en de beloftes die sindsdien gemaakt zijn (2,1 tot 2,4 graden). Er is natuurlijk nog steeds een grote kloof tussen wat is beloofd en het huidige beleid, dat gaat nog steeds richting (2,7 tot 3,1 graden). Na deze conferentie gaan er misschien weer een paar tienden graden af. En dat is belangrijk.

Yes, There Has Been Progress on Climate. No, It's Not Nearly Enough. - The  New York Times

Dus is er misschien wel wat reden tot hoop. Anderzijds hebben de grote klimaatdebatten van de Standaard ook getoond dat de grote spelers (banken, olie, transport, voeding, big tech…) bijzonder goed zijn in het verzinnen van allerlei argumenten om de verandering te vertragen of te beperken. Wat we meest opviel is dat ze uiteindelijk niet echt met een ‘Grote Shift’ bezig zijn, maar met een operatie ‘Behoud de Macht’. En als dat wil zeggen dat ze moeten vergroenen zullen ze dat wel doen, binnen het bestaande paradigma van groei. Zolang iedereen daaraan blijft vasthouden vrees ik dat het niet zal lukken.

De enige manier om daar iets aan te doen is de macht van deze grote spelers beperken, en dus een tegenmacht uitbouwen die pleit voor een échte shift. We kunnen daar allemaal een rol in spelen, als consument, als aandeelhouder, als kiezer, als ondernemer, als ouder, als werknemer of werkgever. We kunnen op straat komen, onze stem verheffen, meedoen met de campagnes van Fairfin en Extiction Rebellion, de klimaatjongeren ondersteunen, we kunnen de producten en diensten van de vervuilers vermijden en ons aansluiten bij de groeiende groep ondernemers en organisaties die voor een echte shift kiezen.

Omdat er de volgende 10 dagen veel blabla rond het klimaat te verwachten is ga ik me beperken tot muziek. Elke dag plaats ik hier een #songforCOP26. Want ook verbeelding en kunst zijn krachtige middelen om verandering te versnellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s