Rampenplan (#12 – cultuur )


In tijden waar dingen mis lopen is het beperken van de stress en het versterken van vertrouwen erg belangrijk. Cultuur kan daar toe bijdragen. Dit is ook mogelijk zonder grote budgetten of middelen. Met wat creativiteit en tijd kan veel. Uit de corona lock-downs zijn er talloze initiatieven voortgekomen.

Cultuur

In tijden waarin we de economie sputtert, mensen moeite hebben om rond te komen lijkt theater, muziek of literatuur misschien geen prioriteit. De Corona periode heeft aangetoond dat het samen beleven van cultuur zeer belangrijk is. Zelfs als subsidies wegvallen of grote cultuurhuizen hun deuren moeten sluiten. Zo blijkt dat in oorlogstijden de vraag naar cultuur stijgt. In parochiezaaltjes, in kerken, op pleinen en andere plaatsen willen mensen genieten van een avondje cabaret, een film of een deurenkomedie. Zo’n activiteiten kunnen helpen om het lastige dagelijks leven te vergeten, maar zijn tegelijk een bron van gemeenschapsvorming.

New Deal

Een interessante casus hierbij is hoe in de VS de grote economische depressie van 1932 is aangepakt. De overheid bedacht in kader van de New Deal een systeem waarbij musici, acteurs, schilders, auteurs en andere kunstenaars in dienst konden gaan van de WPA (Works Progress Administration). Ze kregen daarbij een minimumloon dat een stukje hoger was dan een uitkering. De overheid zorgde ervoor dat deze grote groep mensen aan het werk bleef en ze hun vaardigheden konden inzetten ten dienste van de gemeenschap. De muzikanten gingen muziekles te geven, ook aan kinderen die daar in ‘normale’ tijden nooit de kans toe hadden. Heel veel openbare gebouwen werden opgefleurd met grote fresco’s en schilderijen. Schrijvers gingen aan het werk om de realiteit te beschrijven in toneelstukken en romans. Kleine theatergezelschappen gingen op tournee en werden met open armen ontvangen door gemeenschappen die nooit een schouwburg binnengingen. Met het WPA systeem zijn trouwens ook enkele tienduizenden goedkope woningen gebouwd en een aantal natuurbeschermingsprogramma’s opgezet.

Ook voor amateurs

Kan je zelf iets doen om in moeilijke tijden schoonheid en trootst te verspreiden?

  • als je de mogelijkheid hebt, organiseer dan huiskamer concertjes. er zijn in de buurt ongetwijfeld mensen die een instrument bespelen, mooie verhalen kunnen vertellen,…
  • gebruik je raam om schoonheid te verspreiden, ook tijdens de corona zagen we hiervan heel mooie voorbeelden
  • deel boeken (via je vensterbank, een boekenruilkastje of op andere manieren)
  • als je plots over onverwachte vrije tijd beschikt kan je die gebruiken om te tekenen, gedichten te schrijven of muziek te spelen
  • denk even na over kleine en fijne dingen die je kan doen voor andere mensen. er bestaat zelfs een woord voor ‘random acts of kindness’. Je kan hier een heel lijstje inspiratie vinden.

Natuur

Naast cultuur is er ook natuur. Het is de plek waar je kan tot rust komen, even je stressniveau laten zakken. In de Corona tijden was en is regelmatig wat in de natuur zijn een belangrijk medicijn. Ook als we in een crisis zitten kan dit helpen. Even onder een boom zitten en rustig ademen, samen met iemands anders wat wandelen tussen de velden. Het zijn manieren om je op te laden of je hoofd leeg te maken. Het kan dus geen kwaad om goed te weten waar op wandel- of fietsafstand plekjes zijn die je daarbij helpen. En als je beiden wil combineren, dan kan je lezen in het bos, schilderen in de heide, muziek maken onder een oude linde, of dansen op het strand. Ook als je niet door een ramp getroffen wordt.

https://www.bosplus.be/nl/filminhetbos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s