Rampenplan (#11 stad-platteland)


Het is een vraag die ik regelmatig krijg. Wat is nu de beste plek om te wonen gezien de klimaat- en andere toestanden die op ons afkomen. Het is niet eenvoudig een antwoord te geven, want beiden hebben voordelen en nadelen. Daarom een overzichtje van enerzijds/anderzijds argumenten.

In geval van schaarste zal men de steden zo lang mogelijk bevoorraden (daar wonen uiteindelijk de meeste kiezers). Dus bij een afschakeling van de stroom zullen eerst dunbevolkte gebieden aan bod komen. Ook benzine en eventueel levensmiddelen zullen bij tekort vooral in stedelijke centra geleverd worden.

Als je afgelegen woont en weinig of geen buren hebt kan het lastig worden om de juiste informatie te vinden of hulp te vinden, zeker als de communicatie via gsm zou wegvallen. Het kan ook langer duren als je moet wachten op noodhulp (voedsel of water) als je in een dunbevolkte verafgelegen regio woont.

Bij een zware crisis zijn voedsel en water cruciaal, in de stad is het aanbod van winkels natuurlijk groter, maar bestaat er een kans dat ze sneller leeg zijn. Op het platteland moet je misschien verder om te winkelen maar is de kans groter om zelf voor voedsel te zorgen. Je hebt misschien een (moes)tuin, er zijn boeren in de buurt, of bossen waar je kan fourageren. Hout vinden en vuur maken zal beter lukken in de tuin van een fermette dan op een appartement. Als je gezond en een beetje handig bent dan is het wellicht goed mogelijk je plan te trekken als je een eigen stukje grond hebt.

De hulpdiensten zijn vooral geconcentreerd in de stad. Dus als je politie of brandweer nodig hebt is dat handig (tenzij ze overbelast zijn natuurlijk). Als je medische zorg nodig hebt is er wellicht een dokter of ziekenhuis in de buurt. Dat kan lastiger zijn als je in Poelkapelle woont.

Het hitte-eiland effect zorgt dat bij hitte-golven het moeilijker is verkoeling te vinden in de stad. Een plek met veel verharding is gevoeliger voor overstromingen. Aan zee, in een overstromingsgebied of naast een rivier wonen is op termijn vragen om problemen. Extreem weer kan overal toeslaan, dat hebben we deze zomer wel gemerkt.

Ik geloof wel dat de meeste mensen deugen, maar natuurlijk niet allemaal. Als cruciale systemen uitvallen bestaat er een kans op plunderingen en geweld. Dit kan zowel in de stad als op het platteland. Misschien kunnen buren in een wijk zich wat makkelijker organiseren en ordediensten oproepen. Anderzijds zullen plunderaars niet meteen naar den buiten crossen. Al is zo’n prachtige villa met statige oprijlaan misschien wel een aantrekkelijke prooi. In geval van hongersnood zet je je pony maar best op stal dus.

Als je in een appartementsblok in de stad woont – al zie je die nu ook meer en meer in dorpen – kan het lastig worden als de lift het niet meer doet en de verlichting uitvalt. Een katrolwoning zoals in Amor Mundi, of langs de grachten in Amsterdam kan een oplossing zijn.

Algemeen is het wellicht zo dat je bij een crisis van korte duur beter in de stad bent, omdat hulp sneller zal aanwezig zijn. Bij een langdurige crisis kan je indien nodig deels zelfvoorzienend leven op het platteland. Het vraagt wel wat vaardigheden en is hard werken. Het is natuurlijk zo dat er veel te weinig ruimte is om iedereen zelfvoorzienend te laten leven. Bij een langdurige voedselcrisis zal er wellicht een stroom mensen van de stad richting platteland trekken met alle probleem vandien. Die laatste scenario’s zijn wel heel onwaarschijnlijk en zo goed als onmogelijk om je erop voor te bereiden.

Camper of buitenverblijf?

Misschien komt er een moment dat je moet vluchten. Klinkt wellicht totaal van de pot gerukt, maar in Pepinster (en zoveel andere plaatsen in de wereld) weten ze ondertussen dat het iedereen kan overkomen. In de eerste plaats volg je natuurlijk de richtlijnen van de overheid. Misschien komen er opvangcentra, of krijg je een oproep in te trekken bij vrienden of familie. Als je een buitenverblijf hebt op redelijke afstand is dat misschien een optie. Mensen met campers (en dat blijken er meer en meer te zijn) kunnen daarmee op stap.

Bij een zware chemische ramp in een dichtbevolkt gebied (3M in Anwerpen ofzo?) kan het dat vele tienduizenden mensen snel hun woning moet verlaten. Files en chaos zijn op zo’n moment bijna onvermijdelijk. In geval van evacuatie neem je best een aantal noodzakelijke spullen mee (de checklist hieronder staat op de site van risico-info). Als het snel moet gaan kan je dit best al ergens hebben klaarliggen.

  • uw portefeuille;
  • de identiteitsdocumenten van al uw familieleden;
  • kopieën van de essentiële documenten;
  • uw gsm en oplader;
  • uw noodkit.

Hier of elders?

Tja, als het werkelijk helemaal fout loopt en de klimaatopwarming drie graden of meer oploopt dan wordt het overal lastig. Als je ontzettend rijk bent kan je misschien een plekje kopen in een Survival Condo project. Een luxueze bunker die je tegen alle mogelijke rampen zou beschermen. Een heel recent onderzoek maakt duidelijk dat de Scandinavische landen steeds interessanter worden om te leven in tijden van klimaatchaos. En er zijn er ook nog een paar die dromen van leven op Mars. In dat geval is de vraag stad-platteland niet meer relevant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s