Rampenplan (#10 – gezondheid)


Gezondheid is altijd een kostbaar goed, en vaak beseffen we dat maar als er iets mis gaat. In de moeilijke tijden waar we terecht in kunnen komen zal dit nog meer het geval zijn. Een goede gezondheid is een combinatie van (genetisch) geluk, de opvoeding die je kreeg en een gezonde levensstijl. Ik beweer zeker niet dat je zelf kan kiezen hoe gezond je bent. Mensen met een supergezonde levensstijl worden evengoed getroffen door ziekte.

Het is wel zo dat er een aantal factoren zijn die je conditie en weerstand ten goede komen. Zelfs al wordt je nooit door een ramp getroffen, dan nog is het de moeite daar op te letten. De basiselementen zijn bekend. Genoeg slapen, gezond eten, voldoende bewegen, tijd nemen voor rust (in de natuur bijvoorbeeld). Hef fijne nieuws is dat dit opmerkelijk goed samenvalt met een ecologische levensstijl. Vooral plantaardig eten, beperken van suiker en alcohol, (kraan)water drinken, fietsen en wandelen in plaats van in de auto zitten. Het draagt allemaal bij tot een gezond lichaam én een gezonde planeet. Gewoon doen.

In deze reeks gaat het natuurlijk over ongewone omstandigheden omwille van een grote of kleine ramp. Wat je in zo’n geval bijvoorbeeld niet wil meemaken:

  • Tandpijn en niet meteen een tandarts in de buurt
  • Het niet beschikbaar zijn van simpele pijnstillers
  • Je bril kapot en geen reserve
  • Infectie omwille van een slecht verzorgde wonde
  • Voedselvergiftiging door vervuild water of vervallen voedsel
  • En vooral, zonder wc-papier vallen!

Een kleine anekdote wat toiletpapier betreft. Misschien is er een verklaring waarom mensen precies dat gaan hamsteren als er een sprake is van een crisis. Blijkbaar was het in de oude Sovjetunie al een signaal. Als er weinig toiletpapier in de winkels ligt, dan zijn er ook andere tekorten op komst. Want toilet papier levert niet zo veel op, maar vraagt veel volume bij transport. Daarom zou die aanvoer eerst stilvallen. (Ik las dit in het boekje ‘Hoe overleef in een crisis’ van Dick Berts).

Een paar proactieve zaken waar je kan aan denken. Uiteraard heb je best wat EHBO spullen in huis. Volgens de site van Risico-info is dit het minimum.

Een basisapotheek voor eerste hulp: verband, pleisters, kompressen, schaar, pincet, veiligheidsspelden, pijnstillers, ontsmettingsmiddelen, …  Moet jij of een familielid noodzakelijke geneesmiddelen innemen? Voorzie een reservevoorraad in je pakket.

Je kan er zeker nog een koortsthermometer en tekentang aan toevoegen (opwarming zorgt voor meer teken). Het volgen van een EHBO cursus is natuurlijk een aanrader. Kruidnagel of kruidnagelolie helpen tegen tandpijn. Alcohol of ijs kunnen ook helpen.

Daarnaast kan je ook denken aan de producten voor verzorging. Wat niet wil zeggen dat je voorraden shampoo, conditioner, body-lotion, scheerzeep, deodorant, douchegel, parfum enzovoort moet stockeren. Simpele zeep is voldoende. Ik gebruik eenzelfde blok zeep om mezelf en mijn haar te wassen én mij te scheren. Zeep bederft niet en je kan er ook kleren mee wassen. Voor wat het waard is, tanden poetsen zonder tandpasta is dus ook mogelijk. Om je huis te poetsen kan je heel veel doen met soda. Een paar zakken ervan kosten niks en zijn makkelijk te bewaren.

Als je een (lees)bril nodig hebt kan een reserve geen kwaad. Een schaar om zelf haar te knippen kan van pas komen (hebben we tijdens corona geleerd). Als je specifieke medicijnen gebruikt is wat extra vooraad niet overdreven. Mentale gezondheid is natuurlijk ook van groot belang, daar ga ik in een ander stukje nog eens op in.

Jodium

Misschien las je het ook deze zomer. De jodiumtabletten die de schildklier moeten beschermen bij een nucleaire ramp. In had ze ook niet in huis en ben in kader van deze reeks meteen naar de apotheek gestapt. De eerste was nogal laconiek. ‘Ja wij hadden grote voorraden in huis, maar niemand kwam ze ophalen, dus ze zijn weer weg.’ De tweede apotheker kon me wel helpen met een doosje, na het inlezen van mijn identiteitskaart. Op deze site kan je lezen waarom de tabletten belangrijk zijn en hoe je ze moet innemen. Wie ouder is dan veertig moet daarover best advies inwinnen, want er kunnen ongewenste effecten optreden. Dat had mijn apotheker ook niet vermeld, misschien zie ik er te jong uit..

Over nucleaire rampen kan je hier nog wat tips vinden in geval het mis loopt in Doel of een andere kerncentrale. In Nederland zijn de richtlijnen vergelijkbaar.

Wat blijkbaar ook gezond is; minder naar het nieuws kijken en wegblijven van sociale media. Omdat vooral negatieve en polariserende berichten onze aandacht trekken en onze stressgevoelens verhogen. Misschien is af en toe een weekendkrant, een tijdschrift of de opwindbare radio gezonder…

Een reactie op “Rampenplan (#10 – gezondheid)

  1. Toen ik in de haven werkte, lachten we wat om die jodiumpillen. Je moet ze twee uur VOOR de kernramp innemen, werd toen gezegd. Ze lagen wel netjes in ieders bureaula want de preventieadviseur, die zich vaak verveelde, keek daar streng op toe.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s