Rampenplan (#8 – communicatie)


Precies weten wat er aan de hand is en wat je moet doen is belangrijk bij rampen. Daarvoor rekenen we op de eerste plaats op de overheid. De recente gebeurtenissen hebben jammer genoeg laten zien dat daar nog een en ander aan schort.

Lang geleden waren de kerkklokken de manier bij uitstek om de burgers te waarschuwen. Ik herinner me als kind dat om de zoveel tijd de sirenes afgingen (om ze te testen), maar dat is sinds 2018 afgeschaft. Nu rekent de overheid vooral op Be-Alert om de burgers te waarschuwen. Ik ben ook ingeschreven bij Be-Alert en raad iedereen aan dit te doen. Toch zijn er een paar nadelen aan verbonden. Enkel wie zich inschrijft krijgt de berichten. Op dit moment is dit minder dan 10% van de bevolking. Bij de sirenes wist 99% van de bevolking dat er iets aan de hand was (aangenomen dat er 1% slechthorenden zijn). Verder werkt Be-Alert met sms en mail. Wat enkel kan als de stroomvoorziening intact is, zendmasten en internet goed functioneren.

Daarom nog eens herhalen dat een kleine radio op batterijen zinvol is. Of een opwindbare al of niet in combinatie met een powerbank van Waka-waka, waarmee je ook goede doelen steunt. Wie een auto heeft kan eventueel daar naar de radio luisteren. Via de de nationale zenders zal je in principe de juiste informatie en richtlijnen krijgen. Naar noodnummers bellen om info te krijgen is af te raden omdat ze dan snel overbelast raken.

Hieronder zie je de opties die de overheid voorziet om burgers te waarschuwen als iets mis gaat. (bron BE-Alert)

Als internet het wel doet kan je daar massaal veel info vinden, al is het in deze tijden mogelijk dat er snel allerlei fake-news op sociale media zal verschijnen. Als je zelf andere mensen gaat inlichten, wees dan zeker dat je geen geruchten gaat verspreiden. Check ook zoveel mogelijk de informatie die je ter ore komt. Help mee de officiële informatie en aanbevelingen door te geven aan anderen die niet op de hoogte zijn. Als je contact hebt met de hulpdiensten, geef exacte en specifieke informatie door.

Gedeelde kennis

Als er zich een calamiteit voordoet dan gaan mensen spontaan communiceren. Dat zie je in een trein die een tijdje zonder reden stilstaat, dan duurt het niet lang of er ontstaan gesprekken over de mogelijke oorzaak. Bij een stroompanne of overstroming zal je ook willen weten hoe het is met de buren, en of je ergens hulp kan leveren.

Daarom is het belang nu al te investeren in je buurt. Zorg dat je de mensen hun naam kent, dat je weet wie er bijvoorbeeld specifieke hulp nodig heeft. Buurtnetwerken zoals Hoplr zijn daarbij zeker interessant. In een straat waar mensen elkaar kennen groeit vertrouwen, en je bent tijdens moeilijke tijden beter af in zo’n straat dan in een wijk waar buren anoniem naast elkaar leven. Wie zich wat wil verdiepen in manieren om met andere mensen om te gaan, dan raad ik zeker de 10 leefregels waarmee Rutger Bregman zijn boek ‘de meeste mensen deugen’ afsluit. Je kan ze hier lezen.

Volgende week bekijk ik onder andere economie, werk, geld en de lokale gemeenschap. Vragen en opmerkingen steeds welkom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s