een huis in vier weken


In oktober 2016 schreef ik hier voor het eerst iets over mijn nieuwe hobby: Labland. Een organisatie die wil experimenteren rond anders bouwen en wonen in een stedelijke context. We hebben de voorbije jaren verschillende experimenten uitgevoerd – met vallen en opstaan. Gisteren was het dan eindelijk zo ver, een eerste echte woning is geplaatst. Het inschuifhuis. Het idee kwam er toen we aan het brainstormen waren over de vele rijwoningen van slechte kwaliteit en de moeilijkheid om die te kunnen renoveren tot gezonde klimaatrobuuste woningen. ‘Het zou toch fijn zijn mochten we in zo’n geval gewoon een nieuw huis kunnen inschuiven.‘ Het idee liet ons niet meer los we begonnen aan een zoektocht naar eigenaars en partners. Uiteindelijk konden we samen met architect Nikolay De Mulder en het bedrijf Inhoudt.

In dit geval is de bewoner begin mei uit het oude huis vertrokken. Dan is het huis gesloopt (en zoveel mogelijk materiaal gerecupereerd). De fundering is gelegd en gisteren is de nieuwe woning geplaats. Binnen een dikke week kan de eigenaar terug verhuizen naar een nieuwe bio-ecologische woning. Bij dit eerste project was er nog een kleine tegenvaller met een oude kelder waardoor het traject zes weken in beslag nam. In principe moet het lukken in vier weken.

We hopen dat dit concept breed ingang kan vinden en mee een oplossing biedt voor de grote woonuitdagingen waar we voor staan. Dat inschuifhuizen in de toekomst heel gewoon zullen zijn blijkt alvast uit Amor Mundi, daar staat op p. 249 (september 2050) het volgende:

Een reactie op “een huis in vier weken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s