Over geld, energie en Palestina


Begrijpen hoe geld functioneert is ontzettend belangrijk als we de wereld willen begrijpen. De grote uitdagingen van onze tijd aanpakken vraagt een andere kijk op geld. Daarom tip ik even deze boeiende podcast van Veerle Colle met als thema: ‘Over ons geld’. (Ja, vanaf 1 uur 26 gaat het over wat er met geld gebeurt in mijn boek, maar de hele podcast is de moeite.)

PS: Nu vrijdagvoormiddag is er trouwens een online boekvoorstelling over Amor Mundi in samenwerking met Reset en de Gezinsbond. Gratis inschrijven kan hier.

https://www.veerlecolle.be/2021/05/25/34-over-ons-geld-gasten-arne-focketyn-en-veerle-vandenabeele/

Op woensdag 2 juni mag ik een gesprek modereren tussen Tine en Tinne. De eerste is al 9 jaar schepen in Gent, de andere een half jaar federaal minister. Tijdens het gesprek zullen we het hebben over de energietransitie en een aantal heikele punten (zoals bijkomende gascentrales in Gent) niet uit de weg gaan. Ook hiervoor kan iedereen gratis inschrijven.

Ik wil ook nog even terugkomen op een recente gebeurtenis die even snel uit het nieuws is verdwenen als ze is opgedoken. Het aanslepende conflict in Israël. Ik deel graag deze oproep van Fairfin. Ook na het staakt-het-vuren is een oplossing niet in zicht. De illegale bezetting van Palestijnse gebieden gaat door. En de Israëlische regering wil nog altijd de Palestijnse bewoners van de wijk Sheikh Jarrah uit Oost-Jeruzalem verdrijven. Israël schendt keer op keer het internationaal recht, via oorlogsmisdaden en schendingen van de mensenrechten.

Ook bij dit conflict speelt geld een rol. Bij FairFin gingen ze op onderzoek: wie slaat munt uit dit geweld, en welke rol spelen onze banken hierin? Deze vraag is belangrijk, want een volk onderdrukken en hun land koloniseren, dat gebeurt niet vanzelf. Hier zijn veel middelen nodig, en dus ook economische steun. Israël vindt die ook bij banken en bedrijven. We deden een kort onderzoek naar welke rol onze banken spelen in de bezetting, plundering en etnische zuivering van Palestina.  De bevindingen van FairFin? De steun aan medeplichtige bedrijven vinden we ook dicht bij huis. BNP Paribas, Deutsche Bank en KBC investeerden sinds 2014 maar liefst 6,8 miljard euro in Alstom, Motorola en Booking.com. Drie bedrijven die volgens de Verenigde Naties actief betrokken zijn in de bezetting van de Palestijnse gebieden. De bezetting levert hen winst op, net als de banken die hen financieren. Nochtans, in hun investeringsbeleid beweren alledrie de banken dat ze mensenrechten hoog in het vaandel dragen. Wat zijn die verklaringen waard, als ze bedrijven die bijdragen aan de illegale bezetting van de Palestijnse gebieden zomaar financieren? Dit valt niet goed te praten. 

We kunnen zelf onze verontwaardiging laten horen aan die banken. Het gaat makkelijk en snel, dus een oproep nu meteen jouw klacht te versturen Je hoeft geen klant te zijn van een van de drie banken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s