let’s talk about money


De allereerste keer schreef ik hier over New-B in juni 2013. Bijna zeven jaar geleden. Nu kreeg ik het heugelijke nieuws dat mijn rekening bij deze burgerbank geopend wordt. Wellicht beseffen we onvoldoende welke krachttoer hiermee is gerealiseerd. Ondanks alle tegenkanten, alle hindernissen, alle sceptici is het toch maar gelukt. Een bank opgericht door en voor burgers.

Een goede gelegenheid om het nog eens over banken te hebben. Een vraag die daarbij vaak komt is wat nu het verschil is tussen New-B en Triodos. Hieronder wat info (gebaseerd op het voortreffelijke werk van Fairfin)

Ik ben al jarenlang klant van Triodos, en dan met name de spaarrekening en de rekening voor mijn professionele activiteiten. Triodos scoort zeer goed als het gaat over stabiliteit en investeren in de reële economie en doet dat met een duidelijk duurzaamheidsbeleid. Ook positief is het bonussen beleid: managers krijgen er gewoon geen. Bij Fairfin haalt Triodos de grootste onderscheiding rond duurzaam financieel beheer. Een praktisch bezwaar is wel dat de bank geen bankkaarten aanbiedt en geen kantoren heeft. De app werkt wel prima en vangt dit deels op. De bank is eigendom van een stichting, waardoor je zelfs als je aandelen koopt geen stemrecht hebt op de AV. De reden hiervan is dat de oorspronkelijke doelstellingen van de bank zo gevrijwaard kunnen worden. De bank kan in principe niet overgenomen worden. Anderzijds is er geen inspraak van klanten en geen interne democratische besluitvorming.

New-b is een coöperatieve bank. Het idee ervan is ontstaan in de nasleep van de bankencrisis van 2008. Na een lange heftige strijd en met de steun van tienduizenden burgers en vele organisaties kon de bank tegen alle verwachtingen in een banklicentie behalen in 2020. Op dit moment worden de eerste rekeningen geopend. De bank wil een volwaardige bank zijn met: bankkaart, verzekeringen, diverse types rekeningen en op termijn ook kantoren. De duurzaamheidseisen zijn streng, en het beheer is sober. Het hoogste loon mag slechts vijf maal hoger zijn dan het laagste (bij Triodos is dat tien maal). Het brede draagvlak (116 000 burgers zijn coöperant, 340 middenveld organisaties steunen de bank) maakt de slaagkansen in elk geval reëel. De bank is een echte burgerbank, waarbij de ICA principes rond de coöperatie worden toegepast.

In het bankendebat is er natuurlijk ook de vraag of een overheidsbank niet een belangrijke rol te spelen heeft. Die bank bestaat: Belfius, maar werkt niet op een duurzame manier (een matig klimaatbeleid, geen regels om corruptie tegen te gaan, geen mensenrechtenbeleid, weinig transparantie). Voor de overheid is Belfius vooral een melkkoe waarvan gehoopt wordt die met een flinke winst ten kunnen verkopen. Het zou nochtans een publieke bank met een maatschappelijke missie kunnen worden, mocht de Belgische regering daar resoluut voor kiezen.

In de huidige context is een combinatie van Triodos en New-B toch wel de beste manier om je (al dan niet schaarse) centen te laten werken voor een meer rechtvaardige en solidaire wereld. Wie nog geen coöperant is bij New-B moet nog even geduld hebben om zelf een rekening te openen. Hier kan je lezen hoe je kan deelnemen aan de lanceringfase.

Wie vanaf nu een exemplaar van Amor Mundi bestelt zal kunnen betalen op mijn nieuwe rekening van New-B. Nog maar eens een bewijs dat een andere wereld mogelijk is. (Trouwens in het toekomstverhaal speelt New-B een belangrijke rol!)

3 reacties op ‘let’s talk about money

 1. 😊

  Leuk om hore ndagt je een rekening hebt kunnen openen !

  (FYI: de loonspanning bij Triodos is officieel 1 op 10 maar in de kleine letters staat dat er kan van afgeweken worden), maar soit; het is niet echt essenteel

  Het kantorenet van NewB … daar vrees ik toch wel voor op korte termijn, en binnen 5 à 6 jaar zal het wellicht net meer aan de orde zijn …

  Best

  marc

  Van: WordPress.com Verzonden: donderdag 18 februari 2021 19:09 Aan: m.bontemps@telenet.be Onderwerp: [New post] let’s talk about money

  lowimpactman posted: ” De allereerste keer schreef ik hier over New-B in juni 2013. Bijna zeven jaar geleden. Nu kreeg ik het heugelijke nieuws dat mijn rekening bij deze burgerbank geopend wordt. Wellicht beseffen we onvoldoende welke krachttoer hiermee is gerealiseerd. Onda”

  Like

 2. Er is in België nog een bank die belooft ethisch en ecologisch om te gaan met je spaargeld, dat is VDK bank. Zij hebben een ecologische duurzame spaarrekening die gratis is en ook nog eens (een kleine) rente opbrengt. Voormalig Groen-voorzitter Wouter Van Besien is coördinator duurzaam en ethisch beleggen bij VDK Bank. In Nederland is er ASN bank, maar ja daar kan je als Belg niet terecht.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s