een onbetaalbare Valentijn


We hebben weer prijs. Langs alle kanten worden we dezer dagen aangespoord om de liefde te vieren. En zoals dat past in een samenleving die kampt met een gebrek aan verbeelding wil dit zeggen consumeren. Daarom een paar suggesties om het anders aan te pakken.

Bloemen zijn wellicht het meest gekochte cadeau. Kijk maar eens door het raam, dan zal meteen duidelijk zijn dat rozen en tulpen enkel in de winkel kunnen liggen als ze met een vliegtuig naar hier zijn gebracht, gekweekt zijn in serres ver van hier waarbij zowel slechte arbeidsomstandigheden en het gebruik van pesticiden schering en inslag zijn. Dit soort snijbloemen geven is vooral een aanslag op de natuur. Gelukkig zijn er meer en meer alternatieven. Lokale bloemen, gedroogde bloemen, biologische bloemen. Hier kan je een mooi overzicht vinden van winkels.

Tweede in de rij der populaire geschenken is wellicht chocolade. Het probleem hier is dat als je een hartvormig stukje lekkernij van een bekend merk koopt de kans groot is dat er kinderarbeid is mee gemoeid. Door Covid blijkt de kinderarbeid in West-Afrika bij de cacaoteelt nog te zijn toegenomen. Dus, als je toch voor chocolade gaat, kies dan voor Bite to Fight van Oxfam of iets van Tony Chocoloneley.

Naar het schijnt is lingerie ook iets wat bij Valentijn wordt gegeven. En ja hoor, ook met de textielindustrie is een en ander mis. Je kan toch kiezen voor iets duurzaam via dit platform, of natuurlijk bij Murielle Scherre die met la Fille d’o al bijna twintig jaar pioniers werk verricht rond écht duurzaam textiel.

Je kan ook beslissen om niks te kopen (ik ga deze keer geen reclame maken voor een boek dat over liefde voor de wereld gaat). Dit is bijvoorbeeld een zeer interessante activiteit die niks kost (behalve een klein beetje energie voor je computer); gouden pijlen gooien. De Gouden Pijlen methode is er om je te helpen bewust worden van je gaven, talenten en sterktes en om een gevoel te creëren van verbondenheid, dankbaarheid, aanvaarding en waardering. Onbetaalbaar, en goed voor de planeet!

Een reactie op “een onbetaalbare Valentijn

  1. Mooi dat je alternatieven aandraagt. Persoonlijk probeer ik de liefde in deze tijden wel wat vaker te vieren dan op één dag, met kaartjes, wat lekkers, tekeningen, bloemzaadjes of een stekje. Ik vind het eigenlijk steeds leuker om te ontdekken hoe je zonder (groot) budget ook een boel kunt geven.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s