van burgerparlement naar wereldregering


Mijn vorig berichtje was vanuit marketing standpunt niet slecht. Meteen een tiental boeken de deur uit! Nog belangrijker zijn natuurlijk de reacties die ik krijg van lezers. Wat denk je van deze bijvoorbeeld: “Even laten weten dat je boeken goed toegekomen zijn. Ikzelf heb hem na een tijdje weggelegd. Soms moet ik me wat beschermen om niet te boos, gefrustreerd, moedeloos, … te worden. Maar mijn zoon Stef van 19 leest hem hier in een ruk uit en vindt het boek juist hoopvol en verplichte literatuur.” (R.V.) Of hier: “Ik ben heel blij met het bestaan van je boek Amor Mundi. Het geeft wat houvast, al geeft het ook wel angst naast hoop. Zolang we maar blijven actie ondernemen onthou ik er uit. Ook erg grappig met momenten. En zo zalig herkenbaar hier in BeterGent. Het geeft allemaal handvaten om ons voor te bereiden op mogelijke reacties op wat ons te wachten staat.” (F.C.)

In die zin weerspiegelt het verhaal grotendeels mijn wisselende stemming. Soms bang en hopeloos omwille van de dreigingen die elke dag groter lijken te worden. Soms hoopvol en enthousiast als ik zie waar mensen toe in staat zijn en welke boeiende initiatieven zich ontwikkelen. Over die spanning tussen dystopie en utopie gaat het ook in dit interview op Gent leest. Ook woensdagavond zal het wel ter sprake komen als ik in gesprek mag gaan over ‘de kracht van verhalen’ tijdens dit webinar van de Vooruit. Je kan nog steeds inschrijven voor (geen) geld.

Een van de (vele) thema’s die aan bod komen zijn onze democratie. Dat er een en ander aan schort is wel duidelijk. Zo zal in BeterGent het stadsbestuur vervangen worden door een bestuur met verkozen en gelote burgers. Uiteindelijk komt er een wereldparlement dat vertrekt vanuit lange termijn denken. Het idee van deliberatieve economie wint steeds meer veld, en zou wel eens een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de aanpak van de klimaatcrisis. Daarom ben ik fan van het burgerparlement.

Wil je dit idee ook steunen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s