de goede voorouder


Roman Krznaric zijn achternaam uitspreken lukt me niet, maar even aandacht vragen voor zijn schitterend boek doe ik graag. Het boek verscheen vorig jaar onder de titel ‘The Good Ancestor’ en is nu ook in het Nederlands beschikbaar.

Het boek vertrekt van de stelling dat alle problemen waar we vandaag mee te maken hebben vooral te danken zijn aan onze neiging om vooral op korte termijn te denken. Meer nog, het kortetermijn denken is nog in een stroomversnelling gekomen en steeds duidelijker aanwezig in de politiek, de economie en de media. Het pleidooi van Krznaric is dan ook om de kortzichtigheid in te ruilen voor lange termijn denken. Daarbij krijgen we praktische en bruikbare tools om dat effectief te gaan doen. (Wie kennis wil maken met de man zelf kan terecht bij een webinar van Oikos op 3 februari.)

p. 23

Heel interessant is het stuk over culturele evolutie en de kracht van verhalen. Science-fiction (en Climate-fiction) zijn vaak vroegtijdige waarschuwingen over de gevolgen van de exploitatie van de natuur, en zijn vaak ‘veel effectiever dan afstandelijke analyses van wetenschappers of lange rapporten van overheden’. Toekomstverhalen bevorderen zo een ethiek van behoedzaamheid en verantwoordelijkheid.

En kijk, zo kom ik toch weer terecht bij Amor Mundi, een toekomstverhaal dat inderdaad lange termijn denken wil stimuleren. Daarom ben ik heel blij met deze mail van Inge.

Dag Steven,

Een tijdje terug was ik geveld door corona (tja dat overkomt een mens dezer tijden wel eens). Behoorlijk ziek en al mopperend ging ik wat liggen uitzieken in de zetel, toen belde de pakjesman aan met jouw boek. 

“Wat een timing”, dacht ik, “heerlijk”. Tussen koortsvlagen en stekende hoofdpijn door, las ik jouw boek in één trek uit (want het leest als een trein)! Op het einde, badend in het zweet (was het mijn zieke zijn of enthousiasme of de combinatie?), sprong ik uit mijn zetel en gaf jou een staande ovatie (ik vertel het je nu zodat je er toch weet van hebt).

Onmiddellijk kocht ik nog wat exemplaren voor mensen waarvan ik sterk vermoed dat ze veel aan het boek gaan hebben. Ik startte ook een een “kettingboek” in onze familiegroep met verzoek als ze het ook een belangrijk boek, vinden ze er 1 moeten aanschaffen en aan iemand moeten schenken.

Ik hoop dat jouw ‘Amor Mundi’ een klassieker mag worden, dat het de wereld mag rondgaan! En dat pedagogen hun enthousiasme overdragen op leerlingen zodat die jouw boek allemaal gaan lezen.

Eigenlijk zeg ik met veel woorden, ‘je hebt een heel belangrijk boek geschreven’.

De kracht zit hem in hoe jij dit actuele thema brengt, jouw vertelstijl en interessante personages in een toegankelijke romanvorm. Het werkt aantrekkelijk, en dat is zo belangrijk met dit soort thema volgens mij. Dank je wel voor je werk en zoals je kan lezen, ik vertel het verder…

Hartelijke groet,

Inge Bogaerts, www.tekeninge.be

Mocht je zin krijgen, je kan het boek hier bestellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s