op een onzekere toekomst


Het lijkt er op dat iedereen blij is dat we 2020 vaarwel kunnen zeggen. Of 2021 beter zal worden is nog afwachten. Het zou best kunnen dat onzekerheid een constante zal blijven en terugkeren naar ‘normaal’ er niet meteen in zit. Wellicht lukt het in de loop van volgend jaar de ergste gevolgen van Covid-19 te temperen. Maar er zijn nog heel wat andere uitdagingen, de lijstjes zijn lang.

De vraag is vooral hoe we daar als samenleving en als individu mee omgaan. De reactie op de schokken kan tussen twee polen variëren. We kunnen ervoor kiezen als haaien op agressieve manier vooral aan onszelf denken. Waarbij we onze privileges hardnekkig beschermen en wie achterblijft in het beste geval een aalmoes geven. Een andere pool is kiezen voor solidariteit en samenwerking. Waarbij we samen schuilen voor het onweer en delen wat er is. Volgens Rutger Bregman is dat trouwens onze ware aard, al is die ondergesneeuwd door een hard kapitalisme gericht op consumentisme en winst.

Mackaycartoons.net

In deze tijd van onzekerheid is het goed ook stil te staan bij de zekerheden. De zon zal blijven opgaan, planten zullen onverstoorbaar via fotosynthese voor zuurstof zorgen. De oceanen en bossen zullen hun best doen zoveel mogelijk CO2 op te vangen. De cellen van je lichaam blijven hun werk doen, elke minuut worden 100 miljoen rode bloedcellen* vervangen. En daar hoef je zelf niks voor te doen. Mensen zullen voor elkaar blijven zorgen, bioboeren zullen met veel liefde de grond bewerken en verbeteren. Ontelbaar veel burgers zullen zich inzetten via lokale initiatieven en coöperaties. Jongeren, grootouders en alles ertussen, zullen blijven strijden voor een echt klimaatbeleid. Ondernemers en wetenschappers zullen blijven zoeken naar oplossingen die de planeet en de mens respecteren. Hoe meer aandacht we geven aan die beweging, hoe sterker ze wordt. Dat is wat ons te doen staan.

*dit komt uit een zeer bijzonder boek ‘Intelligentie in de natuur’ van Romain Goorman. Te bestellen via Skribis.

PS: heel veel dank aan iedereen die meehielp om de crowdfunding van Amor Mundi tot een succes te maken. Het is een mogelijk toekomstscenario waarbij de dolfijnen uiteindelijk de bovenhand halen. Tot 5 januari kan je via deze weg nog het boek (en de prachtige coverillustratie van Inez Louwagie) bestellen. Daarna kan het via de webwinkel van Skribis. Vanaf 15 januari ligt het boek dan in de boekenwinkels.

3 reacties op ‘op een onzekere toekomst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s