Covid-19 als aperitiefhapje


Terwijl alle aandacht naar de Covid-19 crisis gaat dienen zich nog heel wat andere kwesties aan. In mijn boekje doe ik een poging om een overzichtje te geven van wat er nog zou kunnen gebeuren…

Overzicht van mogelijke rampspoed (niet-limitatieve lijst).

Een nieuwe golf van terrorisme, een grootschalige chemische ramp, een wereldwijde opstand van de armen, een nucleair ongeval, zware aardbevingen bijvoorbeeld langs de San Andreas breuklijn, het stilvallen van de economische groei door handelsoorlogen, het versneld smelten van de permafrost, exponentiële toename van droogte, hittegolven en stormen, cyberterrorisme, onverklaarbare achteruitgang van de menselijke vruchtbaarheid, bio-terrorisme, een zonnestorm met gammastraling waardoor alle elektronische apparatuur uitvalt, het verlies van het effect van antibiotica, een verdubbeling van de Chinese geboortecijfers, het verdwijnen van insecten en dus bestuivers in de landbouw, het ontploffen van Yellow Stone of een andere supervulkaan, nieuwe ongekende welvaartziektes, de olieprijs die drastisch stijgt of drastisch daalt, de EU die uiteen valt, bewapening van de ruimte, een oorlog in het Midden Oosten, grote gezondheidsproblemen door fijn stof en microplastics, een ongeziene migratiestroom uit Afrika, het uitvallen van internet door een hackerscollectief, ineenstorten van de wereldwijde voedselproductie, een wereldwijde pandemie, opdrogen van drinkwatervoorraden, wereldwijde inéénstorting van de financiële markten, massale werkeloosheid door robotisering, overname van de macht door artificiële intelligentie, een conflict tussen enkele grootmachten, een omkering van de straalstroom die zorgt voor een lokale ijstijd in Europa, opkomst van een nieuwe reeks dictators, uit de hand lopend generatieconflict, exponentieel toenemende dodentol door asbest, massale zelfmoordgolven door depressie en vereenzaming,  burgeroorlog in uiteenvallende staten, verkeerd uitpakken van GGO-experimenten,…

Of we worden uiteindelijk opgeslokt door een zwart gat of komen we tot de ontdekking dat we in een parallel universum leven. Dan is al die drukte voor niks geweest natuurlijk.  

Ok, dit is natuurlijk alles behalve een hoopgevend lijstje, mijn excuses daarvoor. Wie mij kent of het boek leest weet dat ik geen doemdenker ben. De bedoeling is dus niet om mensen bang te maken, het is een oproep om:

  1. de realiteit onder ogen te zien,
  2. te beseffen dat ons huidig model niet werkt,
  3. na te denken over alternatieven
  4. en in actie te komen

Nogal wat denkers gaan er van uit dat we ons in het ‘cruciale decennium’ bevinden. Als we er nu niet in slagen de richting waar we met zijn allen naartoe gaan om te buigen zullen we in zwaar weer terecht komen. In de volgende berichten hier maak ik dat concreter, je kan alvast wat inspiratie opdoen Beternacorona en Postcoronamovement.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s