waarom deze pandemie geen verrassing is


Vorig jaar heb ik nogal wat research gedaan over het einde van de wereld. Boeken gelezen met als titels ‘De perfecte ramp’, ‘Het einde van de wereld, een geschiedenis’, ‘De onbewoonbare planeet’, ‘Exit Mundi’ en nog meer van die opbeurende lectuur. Dit alles in kader van mijn voorstelling met de gelijknamige titel. Het uitgangspunt van de voorstelling was of we ons zorgen moeten maken over het einde van de wereld. De conclusie was, en is nog steeds: nee. De planeet gaat er niet aan, de mensheid evenmin.

Ik schreef in maart vorig jaar een boekje over het thema. Met onder andere een deel over …. virussen. Ik deel het hier met plezier. Niet om te bewijzen dat ik deze pandemie voorspeld heb, maar om aan te tonen dat wat nu gebeurt eigenlijk in de sterren stond geschreven.

De schrik van Bill: de pandemie

Soms hoor ik wel eens opperen dat “de natuur op een dag wraak zal nemen en met een vreselijk virus de mensheid zal uitroeien.” Ik denk niet dat je de natuur van dergelijke intenties kan verdenken, maar virussen horen natuurlijk wel bij het leven. Van zodra er leven was op de planeet, waren er virussen. Er zijn in de geschiedenis heel wat voorbeelden te vinden van virussen en bacteriën die grote delen van de bevolking hebben uitgeroeid.

Een virus is een minuscuul stukje erfelijk materiaal in een eigen omhulsel dat zich nestelt in bestaande cellen. Bekende voorbeelden zijn HIV, ebola, griep en SARS. De Spaanse griep die honderd jaar door Europa trok zou naargelang de schatting 50 tot 100 miljoen doden gemaakt hebben. In de veertiende eeuw stierf door de builenpest in sommige regio’s van West-Europa dertig tot zestig procent van de totale bevolking. Alweer is moeilijk het precieze aantal slachtoffers in te schatten, maar het zou makkelijk over 175 tot 200 miljoen doden kunnen gaan. Geen wraak van de natuur, maar een combinatie van slechte hygiënische omstandigheden en gebrek aan inzicht in de oorzaken.  Meer recente voorbeelden van gevaarlijke epidemieën zijn de vogelgriep, Ebola, Aids, de varkensgriep en Sars. De Wereldgezondheidsorganisatie is verantwoordelijk voor het in kaart brengen van mogelijke risico’s en het opstarten van eventuele noodplannen. Op hun lijstje staat ook het zogenaamde Virus-X. Dit is een dodelijk virus, dat makkelijk wordt overgedragen (via de lucht), met een lange incubatietijd en waarvoor geen vaccin bestaat. Dit is de grote schrik van de virologen – en van Bill Gates die miljoenen dollar investeert in onderzoek naar dergelijke virussen.

Nogal wat specialisten stellen dat de vraag niet is of er ooit zo’n virus komt, maar wanneer het zover zal zijn.  Er zijn nogal wat omstandigheden die de kans hierop vergroten. De grootschalige industriële veeteelt, waar tienduizenden dieren samen zitten in stallen, vergroot de kans op mutaties. Daar kan wel eens eentje bijzitten dat voldoet aan de criteria van virus-X. Het tweede element is de exponentiële stijging van het luchtverkeer. Nu al nemen jaarlijks meer dan vier miljard mensen het vliegtuig, wat maakt dat zo’n virus in no-time de wereld rond kan gaan. Stel je voor dat zo’n virus terecht komt in een van de megasteden van tien miljoen inwoners of meer. Dan is een rampenfilm niet zo ver weg.

Anderzijds staat de geneeskunde niet stil.  De middelen om virussen op te sporen en een passend vaccin te ontwikkelen nemen alsmaar toe. De WHO beschikt over alarmsystemen en slaagt er tot hiertoe in nieuwe haarden van bijvoorbeeld Ebola snel in te dijken. Maar successen in het verleden zijn geen garantie op succes in de toekomst. Het grootste gevaar in deze kwestie bestaat uit een mogelijk ongeluk in een laboratorium of kwaad opzet waarbij een groepje terroristen met een diploma, een eigen virus-X gaat ontwikkelen en verspreiden. Uiteindelijk is de technologie om thuis wat te zitten knutselen met genen en cellen steeds toegankelijker en goedkoper geworden.

In tegenstelling tot de Aliens nemen we virussen best wel ernstig. De kans dat er de volgende decennia nog eens stevige epidemie komt is reëel. Bill Gates gelooft dat dit de meest realistische dreiging is in de komende twintig jaar. Maar zelfs al hebben we een mega-epidemie met tien miljoen doden, dan nog zal de mensheid daarmee niet aan zijn droevige einde komen.  Onkruid vergaat niet, dat hebben we al een paar keer bewezen.

  • je kan het boek nog steeds bestellen.
  • 10 euro + 3 euro verzending (100 pagina’s)
  • stuur een mailtje naar steven@lowimpactman.be

Binnenkort deel ik hier nog een paar fragmenten uit het boek.

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s