nieuwe (succes)-verhalen…


Acht jaar geleden schreef ik hier een berichtje over Bruno. Een groene ondernemer die iets wou doen met groene gevels. Hij ging op zoek naar manieren om meer van dit soort gevels te realiseren, met name door het ontwikkelen van goedkope en duurzame klimhulpen, want dat bleek een serieuze hindernis te zijn. Als ingenieur ging hij aan de slag om creatief een aantal onderhoudsvriendelijke groene gevels te bouwen.

Ondertussen heeft Bruno enkele duizenden m² groene gevels aangelegd en ook expertise opgebouwd rond groene zonnewering, groenslingers, … De voordelen zijn legio:

 • Goed voor het klimaat door de opslag van CO²
 • Goed voor de klimaatadaptatie door het verminderen van de hitte-eiland-effect
 • Goed voor de bio-diversiteit
 • Goed voor de mensen!
image.png

Acht jaar later wil Bruno de wereld aansporen om massaal groene gevels aan te leggen. En hiervoor zijn er middelen nodig: tijd, geld en mensen!! Hier je kans om bij te dragen aan dit mooie verhaal.

 • 40000€: via WinWin-leningen, een crowdlending campagne:   https://www.winwinner.be/kmo/groene-gevels. Reeds drie particulieren hebben toegezegd om 5000€ te lenen. Ze bouwen mee aan een groene toekomst en krijgen 3,9% netto-rendement.
 • Tijd: enkele bestuurders voor de vzw om mee de strategie van onze vzw uit te zetten  
 • Gebouwen om groene gevels op aan te leggen

Meer info op www.groenegevels.be/groene-gevels-groeit

Nauwelijks iets meer dan twee jaar geleden schreef ik ook hier voor het eerst over Wooncoop. En kijk, deze ondernemende club is al meteen genomineerd als radicale vernieuwer.

Wooncoop helpt startende gezinnen die aan een betaalbare ‘coöperatieve’ woning.

Alle bewoners van de woning worden aandeelhouder en huren bij henzelf, waardoor de kostprijs lager ligt. Er wordt niet gespeculeerd met de woning, ze wordt duurzaam gebouwd en binnen wooncoöperaties wordt het aangemoedigd dat mensen een woning betrekken op maat van hun woon en werksituatie. Wooncoop realiseerde al 11 projecten, met in totaal 130 bewoners en 299 aandeelhouders. Je kan ze steunen door hier te stemmen .

En nog een fijn nieuwsje. Nog maar enkele maanden terug had ik het over het project van Labland, namelijk het bouwen van een demo-woning die demonteerbaar en circulair moet zijn. De oproep naar ondersteuning was succesvol. Nu is de bouw volop bezig. STUDIO 16 zal in de zomer van 2020 op tournee gaan doorheen de 5 Vlaams provincies om zoveel mogelijk mensen te inspireren over alle aspecten van circulair wonen. Met haltes in Roeselare, Gent, Antwerpen, Leuven en Genk organiseren we cursussen rond duurzame bouwmethodes, woonvormen en beheersmodellen. 

En dan is er nog het onvoorstelbare succes van New-B: meer dan 70 000 mensen die samen 35 miljoen inleggen voor een coöperatieve burgerbank.

Deze nieuwe verhalen tonen dat het allemaal wel degelijk anders kan. Om even Arundati Roy te citeren: ‘Een andere wereld is niet enkel mogelijk, die wereld is al onderweg. Op een rustige dag kan ik haar adem horen’.

3 reacties op ‘nieuwe (succes)-verhalen…

 1. Hey

  Mooi toch hé … merci voor de tip van de groene gevels …

  En NewB … ongelooflijk hoe de communicatie van de pers (die zeer negatief was) gekeerd is na onze stunt: op de VRT liet een BankenProf van Leuven optekenen dat we (nu al, nog voor de start !) een steen hebben verlegd in het bankenlandschap, dat we invloed (zullen) hebben op andere banen … en zie Rabobank die betaalde reclame maakt die niet anders kan dan op NexB geinspireerd zijn …

  Mooi beeld van Koen: in de supermarkt vind je wat bio en Fairtrade, maar in de biowinkel enkel duurzame producten … NewB is de bioshop van de banken …

  😊

  We did it !

  En het nu ook nog waarmaken …

  Best

  Marc

  Van: low impact man: over leven binnen de grenzen van 1 planeet Verzonden: woensdag 11 december 2019 14:59 Aan: m.bontemps@telenet.be Onderwerp: [New post] nieuwe (succes)-verhalen…

  lowimpactman posted: ” Acht jaar geleden schreef ik hier een berichtje over Bruno. Een groene ondernemer die iets wou doen met groene gevels. Hij ging op zoek naar manieren om meer van dit soort gevels te realiseren, met name door het ontwikkelen van goedkope en duurzame klim”

  Like

 2. Hartelijk dank Steven voor dit heilzame nieuws,

  Wij hebben een groen dak op onze garage, die dienst doet als berging en kunnen er de vogels, vlinders en bijen gade slaan en ruiken, die onder andere op de klimop bloemetjes komen in oktober. Natuurlijk heeft de natuur nog meer in petto. Ongewenst bezoek is weer ons deel sinds enkele weken. Ratten die tussen de isolatie in de plaats van de nog te verdragen muisjes zijn gekomen. Het zal weer enige creativiteit vragen om die proberen zo vriendelijk mogelijk naar ergens anders te verhuizen en als het weer niet lukt komt er onverwacht wel steun van de buurvrouw die het drastischer oplost. Boeddhisme is soms ingewikkeld, maar we doen ons best. Er wordt véél gebouwd in onze omgeving; allemaal mega appartementen en wellicht kan er nog heel wat gedaan om milieu en klimaat vriendelijker te bouwen en dan nog al die natuur van de braakliggende weitjes die verdwijnt. Maar gelukkig beweegt er ook héél wat! Met véél dank en vriendelijke groet! ________________________________

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s