the world is waking up


Al twee weken na elkaar komen miljoenen mensen op straat voor een beter klimaatbeleid. Greta Thunberg vat het mooi samen: ‘The world is waking up’. Oja, natuurlijk struikelen bange blanke mannen over elkaar om deze dappere jonge vrouw aan te vallen. Want inhoudelijke argumenten tegen de overtuigende rapporten van de wetenschap hebben ze al lang niet meer. Het is een achterhoede gevecht.

Ondertussen zie je hoe op microschaal vele nieuwe initiatieven bloeien. Dit nieuw project van Koen Meirlaen en het Museum van Deinze en de Leiestreek bijvoorbeeld. Een tentoonstelling en website om juiste informatie over het klimaat te verspreiden.

In Sint-Gilles Brussel is dan weer het eerste circulaire shopping center geopend. In het 1.000 m2 grote shopping center hebben 21 partners-ondernemers uit de kringloopeconomie een onderkomen zoals het bedrijf Isatio (kleding en accessoires voor vrouwen, gemaakt op basis van gerecycleerde stoffen uit de textielindustrie), Q de Bouteilles (glazen en vazen die gemaakt zijn op basis van gerecycleerde wijnflessen) en Clémence & Vivien (massieve, natuurlijke en biologische cosmeticaproducten). Allen daarheen (met de trein).

Steeds meer scholen, bedrijven, steden en gemeentes, organisaties en ondernemers onderzoeken wat ze zelf kunnen doen. Zo is Gent nog maar pas beloond met een prestigieuze prijs rond het voedselbeleid en blijkt het aantal fietsers in Leuven spectaculair te stijgen. Het aantal autodelers in Vlaanderen stijgt exponentieel, nog nooit waren zoveel mensen lid van een energiecöperatie als vandaag. Het is duidelijk, als de ministers hun rol niet opnemen, dan zullen we het zelf wel doen. ‘Change is coming, if you like it or not’.

Om af te ronden wil ik nog twee activiteiten vermelden waar ik zelf bij betrokken ben. Met Labland werk ik mee aan de bouw van Studio 16. Een bouwmethode die toe laat om voordelige woningen te bouwen die kunnen worden aangepast door en voor bewoners. Daarbij kunnen bewoners hun woning verbeteren in functie van hun veranderende woonwensen: een nieuwe hobby, de keuken afscheiden van of juist opentrekken tot de leefruimte, technische apparatuur updaten,.. En dat zonder materiaalverspilling! Dit wordt mogelijk door te onderzoeken hoe we verschillende principes kunnen combineren: interne aanpasbaar, Circulair, Open Source en Coöperatief. We zoeken nog wat steun om in het voorjaar een heuse Roadshow op te zetten met het prototype.

Een goed verhaal hebben is één ding, het goed kunnen brengen een ander. De voorbije tien jaar heb ik bijna 1300 lezingen en voorstellingen gegeven voor alle mogelijke groepen. Tegelijk heb ik me verdiept in de meest recente inzichten rond het succesvol brengen van een verhaal. Graag wil ik de expertise en ervaring die ik daarbij heb opgebouwd delen. Daarom organiseer ik een masterclass “Spreken met Impact’. Op 15 oktober kan je in Gent een hele dag nieuwe kennis opdoen en uitproberen in een beperkte groep. Je leert er hoe je een groep kan betoveren met je verhaal. Je kan alle info vinden via deze link. Als de prijs een bezwaar is, stuur een mailtje naar steven@lowimpactman.be, ik geef graag een wildcard weg.

5 reacties op ‘the world is waking up

 1. Hallo, Steven , Ik heb mij gewaagd om Uw laatste post ,die van vandaag dus , door te sturen naar een 20-tal mensen op het Rabot.

  Met vriendelijke groeten,

  BOUDEWIJN VAN BELLE GSM. O475/38.4O.8O

  Op za 28 sep. 2019 om 10:35 schreef low impact man: over leven binnen de

  Like

 2. Als dat positief nieuws doet deugd…gedragen verandering komt van onderuit! Dank aan allen die hun steentje bijdragen om een mooiere en eerlijkere wereld te creëren.

  Like

 3. Dag Steven,

  Hartelijk dank voor de positieve nieuwe post!

  Ik bekeek uitzendingen oa van ARTE over de financiële wereld met commentaar van econoom Jim Jackson ‘ Welvaart zonder Groei’ van de universiteit van Surrey, dat ik al lang in mijn last heb staan, half gelezen, want ik ben niet zo’n economie bolleboos… Maar het voelde correct aan, ten bewijze; de uitzending van ARTE dus.

  Ook over het zoekwerk wat Nederland misschien zal doen met de rijzende zeespiegel, en de wegzakkende bodem dan ook nog. En over de 5 sterren beweging – partij in Italië.

  Greta Thunberg, inderdaad; het onderwerp aub en niet de boodschapper!

  Nogmaals mijn excuses als nodig voor de misschien bruukse manier om de laatste nieuwigheden over vaccinaties mede te delen. Mijn man heeft heel zijn leven in het Bijzonder Onderwijs gestaan, en heeft oa het aantal autistische kinderen exponentieël zien groeien, nagenoeg parallel met het opgedreven aantal inentingen. Het is moeilijk om alles ten allen tijde op de juiste manier te doen; soms nemen de zenuwen het een beetje over.

  Mijn zoon zou nooit zonder de steun die wij hadden, en waar wij achter kwamen, een installateur van zonnepanelen, warmtepompen zijn, die met een elektrische auto rijdt ( helemaal cradle to cradle ‘ ) op zijn eigen installatie. Het is wel een titanen werk om voor je overtuigingen te leven in deze wereld. Gisteren vertelde een buurvrouw me nog dat een kennis die jong personeel had aangenomen zei dat hij het beter alleen zelf kon doen, want dat de aan geworvenen niks konden en ook niks wilden leren.

  Het gevoel één grote familie te zijn die op weg is uit de bedreigde zone te komen is een psychologie die hard helpt volgens mijn bescheiden mening. Het was een grote troost in uw boek te lezen dat als een bepaald per cent zou veranderen, de hele situatie kon gered worden.

  Met veel dank en vriendelijke groet,

  ________________________________

  Like

  1. Dag Els,

   Bedankt voor je reactie, en super dat jullie zoon zo bijdraagt tot de grote ommekeer. Niet vergeten, in de donkerste momenten kan een klein sprankeltje licht veel betekenen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s