Respect voor Greta Thunberg


De voorbije weken heb ik veel nagedacht over wat er mij te doen staat en tevens tijd genomen om te lezen. Een boek dat een bijzondere indruk heeft nagelaten is dat van de familie Thunberg. ‘Ons huis staat in brand’ is een persoonlijke getuigenis, vooral geschreven door Malena Ernman, de moeder van Greta. Het is geen klimaatboek zoals er reeds zovele zijn. Het is vooral het verhaal van een gezin dat worstelt met twee dochters die beiden gediagnosticeerd zijn. Voor Greta gaat het over asperger, OCD (obsesieve-compulsieve stoornis) en selectief mutisme. Het gezin gaat door een zeer lastige periode, en de ongerustheid is groot als Greta zelf aankondigt te willen starten met de schoolstakingen. Haar verhaal maakt duidelijk welke kracht er vrij komt door volop te kiezen voor wat je denkt dat je moet doen.

Dat deze jonge vrouw ondertussen miljoenen mensen op de been heeft gebracht verdient vooral groot respect. Soms schaam ik me voor de vele denigrerende en hatelijke reacties van veel witte mannen van middelbare leeftijd (de groep waar ik ook toe hoor). Bijvoorbeeld over de reis naar Amerika per zeilboot (die meer uitstoot zou veroorzaken dan per vliegtuig). Door de consequente manier van handelen van Greta is het nu wel zo dat alvast Zweden minder gaan vliegen! Als dat geen impact is… Een aanrader dus.

Zelf maak ik me klaar om terug op pad te gaan met mijn visie op de wereld en wat we kunnen doen. De eerste voorstelling is gepland in Lennik op 24 augustus. Op 1 september breng ik een toekomstverhaal in Gent, op het Zwermfeest van Beeshpere, een prachtige bijensculptuur die het verlies aan biodiversiteit wil tegengaan. Op 11 september ben ik dan weer te gast op een avond rond Deep Democracy in Mechelen. Een paar dagen later is Tielt aan de beurt bij het Lets-Vlaanderen feest. De rest van het programma kan je steeds hier bekijken.

2 reacties op ‘Respect voor Greta Thunberg

 1. Beste Steven,

  Bedankt voor de info! Ik herlees momenteel voor de tweede keer het boek van Malena Ernman , de moeder van Greta Thunberg. Inderdaad een pakkend boek dat je bewust maakt van wat er mogelijk is als je iets wil. Posoiivisme in de beste zin van het woord!

  Ik stuur nog het mailtje door aan een kennis over wat wij opmerken in onze buurt. Onze nieuwe burgemeester geeft voor de verandering eens blijk van oprechte interesse van wat zijn burgers bezig houdt.

  Moge het U goed gaan en dan maar weer moedig voorwaarts niet?

  ________________________________

  Like

 2. Hallo beste Steven,

  Nu lees ik ook jouw laatste boek en vind het ongelooflijk goed! Heel herkenbaar. ‘S morgens, als eerste wat ik doe strike ik thuis al jaren in silence, ook voor het klimaat. Hartelijk dank om er te zijn en te doen wat je doet!

  Vriendelijke groet,

  ________________________________

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s