diesel is de nieuwe tabak


Voor mocht u het nog niet gezien hebben, neem zeker even tijd om de Pano-raportage over de luchtvervuiling aan scholen te bekijken. Het is alweer geen verhaal om vrolijk van te worden, en maakt duidelijk hoe verwoestend onze levensstijl is voor de jonge en zelfs nog niet geboren generaties. Het is een beetje vreemd dat uit de reportage bijna de conclusie valt te trekken dat we maar beter naar het platteland verhuizen, want daar is de lucht toch ietsje beter. Maar hoe meer mensen dit doen, hoe meer er nog rond gereden wordt natuurlijk.

schoneluchtIn die zin zijn de woorden van Hans Bruynickx wel duidelijk; dit is een structureel probleem dat een structurele oplossing vraagt. Bijvoorbeeld meteen stoppen met het subsidiëren van vervuilende salariswagens (merendeel diesels). De stapjes die nu gezet worden zoals ‘cash for car’ en ‘mobiliteitsbudget’ zijn kleine stapjes die de keuze grotendeels bij het individu laten. Ze getuigen vooral van politieke angst om echt in te grijpen. Wellicht zullen we binnen vijf jaar vaststellen dat slechts enkele procenten daar gebruik van maken, en dat het probleem alleen nog groter is geworden.

Wellicht gaat het sneller als nog meer wetenschappelijk onderzoek, nog meer acties en nog meer burgergroepen diesel aan de kaak stellen. Net zoals bij tabak moeten we met alle mogelijke middelen duidelijk maken dat er drastische maatregelen nodig zijn. Wat mij betreft mag op enkele dieselauto een grote sticker hangen: ‘dieselrijden is schadelijk voor de gezondheid en die van uw medemensen’.

Oja, er worden nog steeds mensen gezocht voor het volgende groot onderzoek rond fijn stof!

 

 

Een reactie op “diesel is de nieuwe tabak

  1. Ik woon in platteland, naast een industriele zone. Ik heb wel gemerkt: op zondag, ruikt het lucht beter in industriezone, dan in mijn straat. In mijn straat krijg ik vervuiling van: mensen die moeten met een auto leven (want er is niets van bussen in dorpen), schorstenen (want alleenstande huizen hebben meer verwrming nodig), tuinbranden, mototoeristen, enz.
    In industriezone gebeurt niets op week end: de lucht is daar gezonder: echt waar!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s