een andere economie is mogelijk


Dat ons economisch model gebaseerd op groei en competitie aan de oorzaak ligt van zowat alle sociale en ecologische problemen waarmee te maken hebben is ondertussen wel voldoende bekend. Zowel de klimaatcrisis, de wooncrisis, het verlies aan biodiversiteit, de armoede en zoveel andere kwesties maken duidelijk dat ‘de markt’ dit niet kan oplossen, integendeel.

Het is natuurlijk een pak moeilijker nieuwe economische modellen te bedenken die wel rekening houden met de grenzen van de planeet en een rechtvaardige verdeling. Met de ‘Donut’ economie brengt Kate Raworth wel een goede voorzet. Je kan hier het interview zien in de afspraak. Ook Christian Felber brengt een aantal interessante ideeën waar het niet meer gaat over groei. Zonder dat hier het ultieme antwoord te vinden is zorgen deze denkers in elk geval voor discussie. Laat ons hopen dat hun boeken ook gelezen worden in de opleidingen economie (en de Vlerick schools…)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s