nog meer inspiratie…


Nog een emmertje inspiratie. Enerzijds uit Nederland waar je op de site MaatschapWIJ terecht kan om een hele reeks voorbeelden van transitie-initiatieven te leren kennen. Niet alleen rond duurzaamheid, maar ook projecten die bezig zijn met economie, samenleven, zorg en onderwijs hebben er een plek.  Een filmpje dat je daar kan vinden en nog eens de nadruk legt op het belang van positieve toekomstbeelden kan je hier bekijken.

Ook razend interessant lijkt me deze opleiding rond actieve hoop. hoe de chaos onder ogen zien zonder gek te worden. In Waerbeke op donderdag 8 maart van 14u tot 17u. Hieronder de hele uitnodiging…

Een inspiratiemiddag rond het werk van Joanna Macy, een sterke vrouw met een inspirerende kijk op de toekomst. Deze bekende ecofilosofe en milieuactiviste uit Californië zal er niet in levende lijve bij zijn, maar wel door

  • haar boek Actieve hoop dat onlangs in het Nederlands verscheen,
  • een audioboodschap die zij speciaal voor dit event voorbereidt én
  • het samen ervaren van haar werk aan de hand van oefeningen die zij in haar trainingen aanbiedt.

Transitiepedagoog Fanny Matheusen (Goesthing) begeleidt de hele middag.

We nemen elkaar mee in de ervaring dat maatschappelijke veranderingen die een duurzaam antwoord bieden op de mondiale crisis noodzakelijk voortkomen uit een innerlijke transformatie. Het doorvoelen van de pijn van deze tijd, maar ook het voelen van dankbaarheid voor het leven, doen ons kijken met nieuwe ogen en vormen de voedingsbodem voor initiatieven waarmee we actieve hoop – de drijvende kracht achter de Grote Ommekeer waarover Macy spreekt – tot uitdrukking brengen.

Joanna Macy benoemt drie dimensies van de Grote Ommekeer, drie manieren waarop wereldwijd mensen actief bouwen aan een levensondersteunende toekomst:

  • reddingsacties: de schade die veroorzaakt wordt door het huidige systeem remmen om onze biodiversiteit te beschermen,
  • bewustzijnsverschuiving: transformatie van onze visie op de werkelijkheid waardoor ons gevoel van verbondenheid tot de wereld zich verdiept,
  • levensondersteunende systemen en praktijken: nieuwe initiatieven in de wereld zetten die een gezond en creatief alternatief zijn.

Om het verhaal van Actieve hoop te vertellen, geven we het woord aan mensen die inspirerend werkzaam zijn in één of meer van deze drie dimensies: Natalie Eggermont (Climate Express), Kristin Verellen (Circles – We Have the Choice) en Kristien De Boodt (De Plukboerderij). In het panelgesprek dat Tamara Lenaerts (She & Company) leidt, getuigen de drie vrouwen over de eigen ervaring met innerlijke bewustwording die resulteert in een maatschappelijke beweging van actieve hoop.

Schrijf je nu in voor het programma Actieve hoop op WoWmen! 2018.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s