12 maanden zonder


Ik weet niet precies vanwaar het komt, maar ik ben zo iemand die met nieuwjaar toch altijd weer wat goede voornemens maakt. In 2018 doe ik mijn persoonlijke ‘maanden-zonder-campagne’. Ik heb net januari afgerond zonder alcohol, was best te doen eigenlijk.  In februari ga ik voor een maand zonder suiker – wat al een pak moeilijker ligt. Wat de resterende 10 maanden betreft moet ik nog wat keuzes maken, een maand zonder koffie, of zonder zuivel (dus veganistisch) staan al op mijn lijstje. Zonder Facebook is sowieso al bezig. Mochten er nog suggesties zijn voor maanden zonder, laat maar komen.

Al zijn er goede natuurlijk redenen om het concept om te keren, en te gaan voor maanden mét in plaats van zonder.  Bijvoorbeeld een maand met veel wandelen in de natuur, of dagelijks lezen, of veel afspreken met vrienden, muziek maken. Een maand met dankbaarheid zou ook kunnen, met yoga, met delen en ruilen. Inspiratie voor goede voornemens is altijd te vinden op de fijne site van Netwerk Bewust Verbruiken. Daar krijgt het concept ‘simplify life’ een positieve en aantrekkelijke invulling. Zolang we nog vrijwillig kunnen kiezen voor soberder en eenvoudiger leven is dit alvast een goede oefening voor de dag waarop we niet anders zullen kunnen dan leven met minder.

symplifyllive

 

4 reacties op ‘12 maanden zonder

 1. Die maanden ‘met’ lijken mij een leuk idee. De laatste jaren ben ik alsmaar bezig gwst met ‘minderen’. Van vleeseter naar vegetariër naar veganist naar ‘verpakkinsvrije veganist’ … Een ‘in plaats van’ lijkt voor mij ideaal. In februari elke 40 min lezen ipv naar Thuis kijken …

  Like

 2. Zonder suiker zal fysiek een soort afkick geven, schreef Sonja Kimpen eens. Maar als je doorbijt zul je meer energie hebben, zowel fysiek als mentaal, beloofde ze. Suiker zit zowat overal in verborgen, maar dat wist je wellicht al. Zelf koken dus, weet wat je eet 🙂

  Brainstormpje voor maanden:
  – elke dag muziek: concertjes bezoeken, zelf muziek maken, een avondje naar een jazz/metal/…café, een plaat opleggen en er helemaal in opgaan, de fantastische Consouling Store in Gent is ook een bezoekje waard, …
  – complimenten geven of goeiendag zeggen tegen iedereen die je tegenkomt
  – met de kippen op en van stok
  – elke dag sport (niet té fanatiek wegens kans op blessures maar elke dag iets anders even uitproberen?)
  – elke dag kunst: musea, zelf creatief aan de slag, tentoonstellingen, …
  – elke dag een ander soort vrijwilligerswerk uitproberen
  – elke dag een angst(je) overwinnen
  – luisteren zonder te spreken
  – elke dag een bedelaar trakteren op koffie/hapje
  – …
  “met” is blijkbaar uitdagender voor mijn creativiteit dan “zonder” 🙂

  Like

 3. Eén maand zonder alcohol (of een andere zonder) en daarna weer vol aan de bak? Dat haalt toch niets uit! Een betere formule zou zijn: ZONDER. Met recht op (bijvoorbrrld) 1 dag uitZONDERing per jaar.

  Like

  1. dat klopt zeker, maar ik merk dat ik na de eerste maand zonder alcohol ook daarna veel minder heb gedronken, omdat ik er mee meer bewust van ben. Ook rond suiker zal dit een zo’n effect hebben. Het idee van de 1 dag uitZONDERing (maar liever per maand ;)) is wel leuk

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s