actieve hoop


Een paar weken geleden kreeg ik bezoek van Natalia en Janick, twee jonge mensen die beslist hebben om hun job op te geven en door Europa (en eventueel verder) te trekken op zoek naar inspirerende mensen en voorbeelden. Ze vragen zich af wat zij kunnen doen in een wereld vol klimaatellende en ongelijkheid. Hun roadtrip willen ze delen via een blog, en zo hun leeftijdsgenoten – de zogenaamde Generation Y – aanzetten tot denken en handelen.

leonardoMooie initiatieven kan je ook vinden op plaatsen en waar je ze niet verwacht. Zo loopt in het Centrum Muziekinstrumenten-bouw in Puurs al jarenlang een project om op zoek te gaan naar alternatieven voor het tropisch hardhout dat gebruikt wordt bij onder andere violen en gitaren. Gepassioneerde mensen die misschien niet de wereld gaan veranderen, maar dat doen waarin ze goed zijn, en ondertussen wél een positieve bijdrage leveren aan het beschermen van tropische bossen.

In hetzelfde Puurs mocht ik dit weekend ook kennismaken met Vivianne die ongeveer op haar eentje een hele tranistie-beweging is. Zij is mee de dynamische motor van een letsgroep, de repaircafés, de weggeefwinkel, de lokale critical mass, de petitie voor een autoluw dorpshart en de zadenbib. Ze is autodeelmeester en staat altijd klaar voor de plukboerderij. En altijd met een grote sociale verbondenheid met de mensen die het niet te breed hebben in onze samenleving.

En zo zijn er overal mensen bezig, vaak in de luwte, maar vol overgave en inzicht. Dit is wat Joanna Macy ‘actieve hoop’ noemt. Niet in een hoekje zitten wachten tot het allemaal goed komt, maar kijken wat binnen je mogelijkheden ligt en zo je bijdrage leveren.

 

 

3 reacties op ‘actieve hoop

 1. Veel dank voor je inspirerende aanwezigheid en de mooie visie tekst over het Gent van de toekomst. Voorlopig hoop ik nog op een derde weg, dat het als het geen “change by design”, ook geen “change by desaster” wordt, maar wel iets als “change by love” misschien? 🙂 Van alle diersoorten zijn we misschien wel de meest empathische, alleen cultiveren we het wat weinig. We kunnen tegenwoordig allemaal verschrikkelijk goed rekenen, maar tot welk doel… Als we kunnen erkennen dat we allemaal afhankelijk zijn van elkaar en van alle andere levensvormen. Van de bomen om te kunnen ademen, van de regenwormen en kleine beestjes in de grond die de bodem waar onze prei en worteltjes in groeien gezond houden, niet alleen van de bijen maar ook van de mieren…

  Geliked door 1 persoon

 2. Dank je voor de leuke woorden Steven. We vonden het beiden een superfijn bezoek en zijn nog steeds geïnspireerd door jou. We hebben ondertussen al heel wat meegemaakt en verblijven momenteel op een off-grid olijvenboerderij in Spanje (Flix), een tweetal uur ten westen van Barcelona. Fantastisch hier! Geen elektriciteit of stromend water, elke dag stralende zon en snachts een sterrenhemel om u tegen te zeggen.
  De website onderhouden is moeilijk al reizend (zeker hier) maar we doen ons best om spoedig wat dingen bij te werken. Jouw interview zal wel nog even duren aangezien dat iets van langere adem is.

  Hier kan je onze route volgen : https://www.generationwhy.net/location
  Foto’s volgen….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s