mijn energierapport van 2017


Het is al enkele jaren geleden, maar nu lukt het weer. Een overzicht van mijn huishoudelijk energieverbruik van het vorig jaar. Ter opfrissing, bij de start van mijn Low Impact experiment EPCachterwoonde ik in de Achterstraat, in een zeer slecht geïsoleerde woning (EPC 917!). Ik heb er toen alles gedaan om mijn energieverbruik te beperken inclusief thermisch ondergoed en af en toe simpelweg koud hebben. Mijn beste jaar was 2013, met een totaal energieverbruik van 4154 kWh. Dat was toen 215 kWh elektriciteit, 1635 kWh gas en 2304 kWh pellets. In 2014 is dan de bouw gestart van ons cohousingproject en ben ik tijdelijk elders gaan wonen. In april 2016 konden we verhuizen naar de cohousing. 2017 was dus het eerste volledige jaar in de nieuwe woning.

Hieronder een vergelijking tussen 2011, 2013 en 2017. De gezinssamenstelling is wel niet helemaal dezelfde. Voor 2011 en 2013 ging het over 1 volwassene en 2 deeltijdse tieners (samengevat 2 volwassenen). Voor 2017 permanent 2 volwassenen, en vanaf augustus ook een baby – zeer permanent zelfs. Ook belangrijk is dat het in de Achterstraat om meer dan 80 m² ging, en we nu leven op 58 m² privé (plus gebruik van gemeenschappelijke delen)

limenergie2017

De blauwe balkjes zijn het totale energieverbruik uitgedrukt in kWh. Daarbij kan je zien dat het verbruik in de nieuwe woning in 2017 ietsje hoger ligt dan 2011 ( 4209 ipv 4154). Maar bij het vergelijken van energie moet je rekening houden met de buitentemperaturen. Zo was 2011 een veel zachter jaar, en 2013 een koud jaar. Daarom heb ik de cijfers gecorrigeerd met de graaddagenmethode.  De rode balkjes dus, waaruit blijkt dat 2017 beter scoort dan de andere jaren. Ter info, een doorsnee gezin komt al snel aan 26 000 kWh per jaar (zie gemiddeld gezin)

Conclusies; zelf in een zeer slechte woning kan je het verbruik beperken, maar dat kost heel wat moeite en gedoe. Als je in een goede woning terecht komt gaat het een heel stuk makkelijker en is het een pak comfortabeler. Een goede woning combineren met verstandig en zuinig gebruik is de beste formule, en zo komen we aan een huishoudelijk energieverbruik dat 80% minder is dan de gemiddelde Belg. Het is natuurlijk altijd wat genuanceerder, want je zou ook moeten meetellen wat de ecologische impact is van het plaatsen van een nieuwbouwwoning.

PS: voor de geïnteresseerden, mijn verbruik in de cohousing is de som van het verbruik in de eigen units en een deel van het verbruik in de gemeenschappelijke delen. We hebben ook twee zonneboilers die een deel van het warm water leveren en natuurlijk echte groene stroom van Ecopower.

 

2 reacties op ‘mijn energierapport van 2017

  1. Tof!!! Dit zijn leuke berekeningen…:-)
    Wij hebben een gezin van 5 (2 volwassenen en 3 kinderen van 7-9-11j). 2900kWh groene ecopowerstroom, 5000kWh ecopower houtbriketten en 600m3 laag calorisch gas (6132 kWh).(Een goede 15000kWh/jaar dus) Geen zonnepanelen, geen zonneboiler, geen auto ,wel doordacht gebruik en aanpassen van gedrag. En véél isolatie van papiervlokken (enkel in het dak). Zo zie je maar: ook meer dan 1 kind kan eco-vriendelijk zijn. De milieuproblemen zijn problemen veroorzaakt door overconsumptie, niet zozeer enkel maar door overbevolking!

    Like

  2. Nog steeds goed bezig!!

    Bij ons heeft radiatorfolie het meest geholpen, het eerste jaar wisten we niet wat slim stoken was en moesten we €1000 opleggen op de jaarafrekening van de verwarming (slik) en dit jaar kregen we €350 terug. Er is wel een meer ecologisch toestel geplaatst door de huisbaas. Maar één ruimte stoken en die deur goed dicht houden doet wonderen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s