de stenensoep van Shareable Tom


Deze week was er in Nest een voorstelling van het boek ‘Sharing Cities’, een boek met tientallen voorbeelden van hoe lokale gemeenschappen commons beheren en delen. (je kan het boek hier gratis downloaden). Tom Llewellyn begon zijn toelichting met een oud Europees sprookje.

Het zijn moeilijke jaren. Er is oorlog en hongersnood. Iedereen heeft het lastig om te overleven. Mensen zwerven in groepjes rond van dorp naar dorp op zoek naar werk of voedsel. Maar overal worden ze weggejaagd. ‘We hebben niet genoeg voor onszelf, waarom zouden we dan iets geven aan een vreemdeling’. Op een dag verschijnt Tom in zo’n dorp. Hij vraagt niet om voedsel, maar vertelt aan enkele dorpelingen dat hij straks op de markt een grote pot heerlijke stenensoep gaat maken. De mensen bekijken hem argwanend, maar zijn aankondiging gaat wel van mond tot mond. Enkele uren later staat Tom midden op het dorpsplein. Hij heeft een grote ketel met water aan de kook gebracht. Heel wat nieuwsgierigen staan op een afstandje te kijken. Dan haalt Tom een gladde, ronde kei uit zijn zak. De steen ziet er niet zo bijzonder uit. Hij gooit de steen in het kokende water en begint te roeren. De omstaanders begrijpen er niks van. Na een kwartiertje roeren neemt Tom een lepel, blaast even en proeft dan. ‘Hm’ zegt hij ‘een heerlijke soep is dit, bijna zo lekker als die stenensoep die ik onlangs at met een uiensmaakje’. Een oudere vrouw die stond te kijken reageerde. ‘Ik heb nog ergens een paar oude uien liggen. Als ik die in de pot gooi, mag ik dan ook een kom soep?’ ‘Natuurlijk’ zei Tom. De mevrouw ging snel haar uien halen, sneed ze in stukken en gooide ze in de ketel’. Tien minuten later proefde Tom opnieuw. ‘Superlekkere rampenplanstenensoep met ui’ bijna net zo lekker als die stenensoep met ui en wortelen van enkele dagen terug. Deze keer was het een jongen die naar huis liep en terugkwam met enkele wortels. Het duurde niet lang of de ketel werd gevuld met niet alleen met uien en wortels, maar ook met kool, peterselie,  look, aardappelen, zout, bieten, specerijen en zelfs wat stukjes kip. Iedereen die nog iets had liggen dat in de soep kon bracht dit naar het dorpsplein. Dit avond heeft iedereen in het dorp van de heerlijke stenensoep gegeten….

Een reactie op “de stenensoep van Shareable Tom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s