alles staat op het spel


‘Onheilsprofeten zijn een vervelend bijverschijnsel van culturele spanningen, maar domme optimisten zijn nog vermoeiender’. Dit citaat komt uit ‘Wat op het spel staat‘ van Philipp Blom. Voor mij een van de beste non-fictie boeken van het voorbije jaar. Het is een vlijmscherp betoog, en inderdaad soms behoorlijk deprimerend, maar tegelijk een stevige oproep tot actie.

philipblomHet boek vertrekt van de stelling dat er zich twee grote veranderingen voltrekken die de wereld zoals we die kennen op losse schroeven zetten. Enerzijds de klimaatcrisis en anderzijds de digitalisering. Over de klimaatchaos moet ik hier wellicht niet uitweiden, dit probleem is genoegzaam bekend. Wat digitalisering betreft heeft Blom het onder andere over een te verwachten gigantisch verlies aan jobs door digitalisering. Algoritmes en robots kunnen op relatief korte tijd de helft van de bestaande jobs overnemen.  Anderzijds bespreekt hij de toegenomen afhankelijkheid van nieuwe technologie en de echokamers van internet (jaja, Facebook alweer). Dit fenomeen zorgt ervoor dat iedereen in zijn eigen individuele bubbel leeft met als gevolg een verregaande maatschappelijke versplintering en verruwing. Dit heeft dan weer verstrekkende gevolgen voor ons democratisch model.

Blom spreekt zich duidelijk uit over het kapitalisme: het is economische groei op basis van uitbuiting, het zorgt voor een vergaande uitbuiting van ecosystemen en mensen. Het is een model met een einddatum, en die datum is al geruime tijd overschreden, vanaf nu wordt het toxisch. Hij vreest dat we terecht zullen komen in een wereld waar een klein groepje superrijken alle macht naar zich toe trekt en het voor de rest een kwestie van overleven wordt.

Toch is hij niet helemaal wanhopig. ‘Als er voldoende mensen het geduld, het uithoudingsvermogen, de moed, de bereidheid tot versobering, de ironie, de hartstocht, de waakzaamheid, de menselijkheid en de solidariteit hebben, als ze weigeren op te geven, kan dat begin weer een stem worden die luid en overtuigend genoeg klinkt om een nieuw verhaal te maken.’

Wel, dat is nu waar ik me wil mee bezig houden, proberen dit nieuwe verhaal mee te schrijven. Letterlijk en figuurlijk. Hoe meer mensen zich daarmee bezig houden hoe beter!

(ps: ik heb zelf geen Facebook account meer, maar je kan dit bericht altijd delen – als je het interessant genoeg acht natuurlijk -. Zie de deelknop onder dit bericht op mijn blog.)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s