waarom ik Facebook vaarwel zeg


Ik ben een behoorlijk actieve gebruiker van Facebook. Het is een snelle manier om activiteiten aan te kondigen, campagne te voeren, interessante links te delen, meningen te verspreiden en ‘vrienden’ te maken. Ik zet de vrienden toch even tussen aanhalingstekens, want een mens kan onmogelijk 3 802 vrienden hebben. Toch heb ik beslist mijn account stop te zetten.

Er zijn heel wat redenen hiervoor. Zo heb ik het voorbije jaar één en ander gelezen over de praktijken van sociale media.  Als ik bijvoorbeeld een tip mag geven voor onder de kerstboom (of uit de bib), dan kan kan je alvast ‘The circle‘ van Dave Eggers eens lezen. ontzieldewereldEen verhaal dat zich in een niet zo verre toekomst afspeelt en waar geen privacy meer bestaat en alles wat je doet of zegt in de Big Data terecht komt. Behoorlijk griezelig en niet zo ver van de realiteit. Dat blijkt uit een ander recent boek – jammer genoeg non-fictie- van Franklin Floer. ‘Ontzielde wereld’ toont aan hoe de macht van de grote internetbedrijven (Google, Apple, Amazon en Facebook) ongekende proporties aanneemt. Deze bedrijven kennen ons door en door en maken daarvan gebruik, voor politieke en commerciële doelen.  Ze betalen nauwelijks belastingen en zorgen ervoor dat er minder en minder wordt nagedacht en de ruimte voor echte debat alsmaar krimpt.

En dan is er ook nog de impact op je persoonlijk leven, zoals treffend beschreven door Bregje Hofstede in De Correspondent. Facebook doet er alles aan om je zo lang mogelijk aan het scherm te kluisteren. Ik stel vast dat ik zelf ook meermaals per dag een kijkje neem – wachten op de trein met een Fairphone in je zak wil bijna automatisch zeggen: facebook checken. Dit heeft gevolgen voor je concentratie, voor de aandacht die je hebt voor wat er om je heen gebeurt. Voor je het door hebt zit je weer te kijken naar een of andere filmpje, of ben je betrokken in een discussie die toch niks oplevert.

Dus voila, voor mij hoeft het niet meer. Ik wil dit bedrijf niet langer steunen, ik wil mijn tijd niet meer laten kapen door deze piraten.

(overmorgen nog een stukje over media, en de alternatieven).

Wie toch af en toe van me wil horen kan zich inschrijven op mijn blogberichten, even onderaan rechts gaan met je cursor op deze pagina.

 

bregje

4 reacties op ‘waarom ik Facebook vaarwel zeg

 1. Way to go Steven! Mijn account heb ik nog niet stopgezet maar een dik jaar geleden heb ik FB wel van mijn smartphone verwijderd. Sindsdien ga ik maximaal nog een keer per week kijken of er iets te beleven valt. Het antwoord daarop is meestal negatief. Dus misschien kan ik er beter ook helemaal mee ophouden.

  Ciao,
  Ivan

  Geliked door 1 persoon

 2. Groot gelijk, Steven. Ja, het is handig om lezers te krijgen, maar wat heb je aan die lezers als ze je blogstukje te lang vinden en het dus na twee zinnen weer dichtklikken? Hoe komt het dat alles op video “moet” tegenwoordig? Geef mij maar een irl gesprek, of een vaste lijn om echt bij te praten. Mensen van vroeger die je toevoegt zeggen doorgaans helemaal niks en trakteren je enkel op beelden van hun uitstapjes en de inhoud van hun bord. Nieuwsberichten worden ongelezen geliked. En filteren dat die rotzooi doet, ik krijg nauwelijks dingen te zien die een mens zonder linkje in zijn statusbalk typt.

  Zelf heb ik fb ook al lang van mijn foon afgekeild, doordat er niet genoeg ruimte op zijn inmiddels bejaarde harddiskje beschikbaar was. Heel blij mee. Een paar keer per week log ik es in op de desktop, en merk, inderdaad, dat ik niks gemist heb. Ja, concerten, maar dat hoor ik dan wel van mijn man, de scroller.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s