het feestje is over


Anthony en Tom zijn twee jonge papa’s uit Gent die zich vragen stellen. Over de wereld waar hun kinderen in terecht zullen komen bijvoorbeeld. Ze zijn wellicht niet de enigen met dat soort vragen en besloten om hun zoektocht te delen met anderen. Zwijgen is geen optie is het resultaat. Een site met daarop interviews met gedreven mensen uit diverse hoeken die bezig zijn met de maatschappelijke thema’s.

Toen ze me vroegen om een interview heb ik niet getwijfeld. Zeker niet na het bekijken van enkele van hun portretten. Het gebeurt niet zo vaak dat journalisten echt tijd nemen voor een interview. Nog minder dat ze zich heel goed voorbereiden en gerichte soms confronterende vragen stellen. Bijna drie uur hebben we gepraat en het resultaat is te zien en te horen in een video en een podcast. Ik klink niet altijd even optimistisch, omdat, als ik eerlijk ben en naar de toekomst kijk ik niet gerust kan zijn. 
Neem zeker eens te tijd om wat rond te kijken op hun site.

bus

4 reacties op ‘het feestje is over

 1. Dank aan Steven en de interviewer voor dit eerlijke gesprek. De stiltes in het tweede deel, de blikken in de verte, waren meer dan sprekend, ook de lichte ontreddering bij de journalist en dan zijn poging om toch nog te peilen naar een hoopvolle boodschap… Herkenbaar. De nood aan hoop is dermate ingebakken in de menselijke psyche dat elke boodschap moet gebracht worden met een happy end, een oplossing dus. Men wil ten alle prijze horen dat er een oplossing is, ook wanneer die er niet is. Vandaar ook misschien de eendimensionale focus op klimaatsverandering? Het is zoveel makkelijker zich te focussen op één probleem omdat we dan de illusie kunnen volhouden dat er iets aan te doen is. Eén probleem, één oplossing. Terwijl er in werkelijkheid een onontwarbaar kluwen aan problemen is, die zullen leiden tot een pijnlijke ‘system reset’.
  De menselijke behoefte aan “feel good” en daardoor het onvermogen en de onwil om te begrijpen wat er echt aan de hand is beangstigt mij misschien nog meer dan de problemen zelf die op ons en onze kinderen afkomen.

  Like

 2. Eindelijk de tijd genomen om dit interview te bekijken.

  I feel you, Steven. Het is bovenmenselijk moeilijk om de hoopvolle, optimistische rol te blijven vertolken. Je kunt hier en daar een steentje bijdragen, maar de enige die het hele gewicht kan torsen is Atlas, en die bestaat niet eens echt.

  Je bent en blijft mijn eco-held, mijn inspiratiebron, een toegestoken hand die uitnodigt uit de put te klauteren en ondanks alles toch weer wat steentjes bijeen te zoeken om bij te dragen.

  Hopelijk kan ik je nog eens aan het werk zien met een lezing of show in het Antwerpse?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s