Timo, nog een reden om goed voor de planeet te zorgen…


Ik heb niet de gewoonte veel van mijn privé leven te delen op sociale media of op deze blog (die nu toch al een tijdje op een laag pitje staat). Anderzijds wil ik ook niks verbergen van zaken die een impact hebben op mijn levensstijl en mijn voetafdruk.

Dus; ik ben vorige week nog eens papa geworden. Mijn derde kind, het eerste kindje samen met Nina. Een bewuste keuze. Het was vanaf dag één duidelijk dat kiezen voor Nina ook kiezen was voor haar kinderwens. En wie ben ik om de vrouw die ik graag zie te ontzeggen wat ze het liefste heeft. (Jan Terlouw heeft daar interessante dingen over gezegd op het einde van een interview voor de Standaard).

Er zijn die bewuste 17-de augustus pakweg 384 701 baby’s geboren.  Die zullen tijdens hun leven natuurlijk een ecologische voetafdruk hebben. Degene die in rijke landen geboren worden (hier dus) een veel grotere dan de kinderen in arme landen. Wij zullen ons best doen om de voetafdruk van Timo te beperken. Hij draagt herbruikbare luiers, negentig procent van zijn spulletjes zijn tweedehands, hij zal een ecologische opvoeding krijgen. (De centen die we krijgen als kado voor de geboorte gaan naar www.mariestopes.org ) Maar op zijn twintigste rijdt hij misschien met een 4×4 of eet hij massa’s vlees. (Twee zaken die me onwaarschijnlijk lijken, maar goed, het zou kunnen).

Ik besef ook dat Timo in zijn leven te maken zal krijgen met schokken en problemen die het gevolg zijn van een ontspoorde levensstijl de voorbije 60 jaar. De klimaatchaos alleen al zal zware gevolgen hebben voor miljoenen en miljoenen mensen. En er zijn nog wel wat andere risico’s op te lijsten die de volgende decennia voor zwaar onweer kunnen zorgen. Voor sommige mensen een reden om nu even geen kinderen te willen.

Ondanks alle rationele overpeinzingen ben ik ontzettend blij en dankbaar voor dit nieuwe leven. Het resultaat van – om het met een cliché te zetten – de liefde tussen twee mensen.  Het wonder dat hier nu rustig ligt te slapen (nee, niet altijd, hij kan ook flink huilen). Voor mij is Timo vooral een bijkomende motivatie om me keihard in te zetten voor een leefbare wereld. Voor hem en de andere baby’s die op dezelfde dag en elke dag opnieuw worden geboren.

Je zal hier en op Facebook geen berichtjes en fotootjes van onze baby zien, behalve deze ene keer. Timo en zijn redelijk grote voetjes…

 

 

9 reacties op ‘Timo, nog een reden om goed voor de planeet te zorgen…

 1. Proficiat, Steven. Ook voor mij is A.J. dé motivatie om vol te houden en te blijven zoeken naar manieren om in betere balans met ons ecosysteem te leven.

  Like

 2. Low Impact Man. Eerste en vooral, proficiat met Timo! Veel respect voor je inspiratie om je ecologische voetafdruk te doen dalen. Ik heb enkel een oprechte vraag over de keuze voor een derde kind. Was deze keuze bewust en hoe beschouw je dit naar je levenswijze? Valt dit te rijmen met bewust ecologisch leven? En zo ja, welke filosofie heb je hier over? (Lees deze vraag vooral als oprecht en als geïnteresseerd en niet als een aanval)

  Like

 3. Beste Steven en Nina,

  Een dikke proficiat met jullie zoontje Timo ! Geniet van het leven, en blijf ons allemaal inspireren om er een mooiere nieuwe wereld van te maken samen… !

  Chris en Wim

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s