Waarom onze levensstijl niet superieur is.


Toen ik zaterdag de titels zag in enkele kranten over Gwendolyn Rutten verkondigde dat ‘onze levensstijl superieur’ is, voelde ik me meteen aangesproken. Haar uitspraak bleef in mijn hoofd tollen en toen ik zondagochtend wakker werd heb ik mijn gedacht neergeschreven en naar de Morgen gemaild.

opinieRuttenHet stuk is snel opgepikt en heel veel gedeeld, en uit de reacties kan ik opmaken dat er nog wel mensen hun bedenkingen hebben bij de uitspraken van mevrouw Rutten. Er zijn ook wel wat kritische commentaren omdat ik vooral onze manier van leven bekritiseer, en Rutten een aantal voorbeelden gaf van onze waarden en normen. Die opmerkingen zijn niet geheel onterecht want dit is niet helemaal hetzelfde.

Maar toch, Rutten zelf gebruikt herhaaldelijk in het interview letterlijk dat het onze manier van leven is die superieur is, en daar wou ik toch even wat kanttekeningen bij plaatsen. En ten tweede is haar stelling dat bij ons vrouwen gelijke kansen hebben, en iedereen kan genieten van onze vrijheid toch ook wat hypocriet. Uiteindelijk is de vrijheid relatief, want als je naam Fatima is heb je op slag minder kansen om een job te vinden. Maar ook onze welvaart, onze manier van leven houden we in stand door elders in de wereld onrechtvaardige en uitbuitende praktijken toe te staan, of erger nog, vaak te stimuleren.

Dat wou ik dus even meegeven.  Ik wil gerust een aantal waarden en normen die Rutten aanhaalt verdedigen, maar onze manier van leven superieur vinden, dat is voor mij toch enkele bruggen te ver.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s