Solidair in Gent


Met veel plezier kondig ik hier een nieuw proefproject aan van Solidar-it. Een nieuw initiatief om in stedelijke weefsels hulp aan te bieden en te vragen.

Daarbij zullen gedurende een zestal maanden 200 mensen Solidare-it!-website uittesten en hun ervaringen, bemerkingen en ideeën uitwisselen om het initiatief te optimaliseren. Het project loopt ook in Brussel en hopelijk binnenkort in nog vele andere steden.

In Ledeberg, een andere wijk in Gent is dan weer een nieuwe wijkmunt gelanceerd, de pluim. Iedereen kan een pluim verdienen door zich in te zetten op drie domeinen: burenzorg, buurtzorg en ontmoeting. Eén Pluim is gelijk aan een kwartier van iemands tijd. Op deze manier kunnen bewoners een dienst bewijzen aan elkaar. Daarnaast kunnen Ledebergenaars met Pluimen ook terecht bij lokale handelaars en organisaties voor bijvoorbeeld een koffie, het huren van een (kinder)fiets, enzovoort.

En zo krijgt het ecosysteem van gemeenschapsmunten opnieuw wat meer diversiteit. Een goede zaak, want het is duidelijk dat ons dominant financieel model op een dag opnieuw in crisis zal verkeren, en dan zal de ervaring van de Torekes, Stropkes, Solidar-it, Pluimkes en de vele andere complementaire munten en systemen van goudwaarde zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s