Hoop


hoopDeze week ben ik “Hoop” gaan bekijken, de derde voorstelling van het Nieuwstedelijk in de reeks rond de financiële crisis en de gevolgen ervan. De eerste voorstellingen “Hebzucht” en “Angst” toonden op indrukwekkende wijze hoe de financiële crisis van 2008 tot stand kwam en hoe politiek en bankiers de gevolgen ervan op de samenleving afwentelden. Met “Hoop” wil Stijn Devillé, de auteur en regisseur van de voorstellingen tonen dat er ook alternatieven zijn.

De voorstelling speelt zich af in 2018, middenin een hittegolf, een wekenlange staking van de vuilnisophalers en een strijd om het heropenen van oude kerncentrales. En bij de start ziet het er naar uit dat politiek en industrie zullen kiezen voor de oude oplossingen (de winsten privatiseren en kosten doorschuiven naar de samenleving). Maar al snel gaat de aandacht naar alternatieven. In een hoog tempo en op boeiende wijze komen zowel de mogelijke technologische oplossingen (zoals de smart grid) aan bod als nieuwe actievormen (het voor de rechter dagen van de olie-industrie). Heel wat concepten uit de boeken van Harald Welzer,  Jeremy Rifkin, Rutger Bregman, Noami Klein en Michel Bauwens. Het is in elk geval knap hoe deze moeilijke thema’s in een theatervoorstelling worden verwerkt en geen moment vervelen.

Naar het einde toe is de voorstelling een krachtige een aanstekelijke oproep om zelf aan de slag te gaan, om meteen een energie-coöperatieve op te starten en mee te doen met de vele lokale initiatieven. Hoewel ik bij de start soms het gevoel had dat Stijn vooral gelooft in de ‘techno-fix’, komt later een duidelijk oproep voor systeemveranderingen, inclusief het aan de kant schuiven van het neoliberale economische groeimodel. De boodschap is tevens dat er geen duidelijke roadmap is, dat we met trial and error zullen moeten werken, maar dat dit allemaal geen redenen zijn op bij de pakken te blijven zitten.

Dat het voor de makers meer is dan een theaterstuk bewijst ook de website die ze gemaakt hebben waar de alternatieven zichtbaar gemaakt worden. Zeker de moeite om de site eens grondig door te nemen én als je de kans krijgt om de voorstelling te zien: doen!

 

2 reacties op ‘Hoop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s