oorlog aan de onverschilligheid


Het is toch onvoorstelbaar. Nu is ook de geplande klimaatmars in Oostende verboden, omdat men ‘ de veiligheid niet kan garanderen’. Terwijl dezelfde dag op vele plaatsen tienduizenden voetbalsupporters, zondagswinkelaars, veldritliefhebbers en anderen probleemloos kunnen samen komen is een vreedzame optocht van bezorgde burgers niet mogelijk in ons land.

Tja, waarom zouden we eigenlijk op straat komen, onze regering heeft als één van de enige landen in de wereld nog GEEN klimaatplan klaar. Op deze manier ziet het er naar uit dat we allemaal zelf met uitsterven bedreigd worden. En omdat digitaal protest (voorlopig) nog is toegestaan meteen een oproep om massaal deel te nemen aan de campagne ‘Met uitsterven bedreigd’.

TippingPoint_affiche_webOok aan de universiteit van Gent hebben ze begrepen dat klimaatverandering een urgent probleem is. Samen met een hele reeks organisaties en artiesten organiseren ze ‘Tipping Point’, een klimaatparcours door de stad. De moeite om eens langs te gaan en deel te nemen aan één van de open lessen. Of de artistieke uitingen van bezorgdheid gaan bekijken.

Zelf ga ik de volgende dagen ook nog zoveel mogelijk mensen warm maken tegen de opwarming van de aarde.  Vandaag in Hasselt op de LIMnet contactdag, vanavond in CC de Muze in Meise, morgen vrijdag in Oudenaarde en zaterdag ga ik de Gentse bib uitgebreid vertellen over een aantal boeken die mij bijzonder geïnspireerd hebben. Om 14 en om 16 uur kom ik aan bod.

Als we dan toch zo nodig oorlogje moeten spelen, dan liefst een oorlog tegen onverschilligheid!

3 reacties op ‘oorlog aan de onverschilligheid

 1. Mag ik even advocaat van de duivel spelen?

  Beeld je in dat regeringen eigenlijk tegen een bindend klimaatakkoord zijn (daar zijn vele goede redenen voor, zoals economie die voor ecologie gaat, lobby, olie, …)
  En al deze regeringen wereldwijd willen dat er niet teveel druk wordt uitgeoefend door milieu-organisaties.
  Wat kan je dan doen? Een aanslag in dezelfde stad als waar de klimaattop doorgaat, dat komt dan toevallig goed uit. En als mensen dan elders willen betogen, verschuif je het probleem van Frankrijk naar België en verhoogt op hetzelfde moment het dreigingsniveau van 3 naar 4! Maar je snijdt dan in eigen vlees en laat dingen zoals voetbalmatchen, kerstmarkten, etc doorgaan, en verlaagt dan maar terug van 4 naar 3.
  Toeval???

  Stel je het volgende scenario voor…
  Saudie Arabia beloofd aan ons land 900 jobs in de haven en een grote aankoop bij FN, op voorwaarde dat ze op de klimaattop niet gedwarsboomd worden. Frankrijk heeft concessies voor olie verloren in Irak na de tweede golfoorlog (ze moesten zelfs de codes van het militaire materieel dat ze verkocht hadden aan Irak doorgeven aan de Amerikanen om op afstand de spullen onbruikbaar te maken). Nu krijgen de Fransen de belofte dat ze een grote concessie krijgen voor olie. De regeringen van Frankrijk, België en nog een paar sleutellanden komen samen. Ons land staat al op de rem door een klimaatakkoord te laten uitblijven maar moet meer doen om het klimaatakkoord te laten falen. En de Fransen warmen zich op voor een vette concessie maar zitten verveeld mijn het grote klimaatakkoord dat in hun hoofdstad plaats vind. Er worden wapens in ons land in Molenbeek klaar gelegd en er wordt een plan gesmeed. Een moskee in ons land helpt mee aan de plannen (gefinancierd door Saudie Arabia). De IS-strijders maken zich op en rijden richting Parijs… En de rest is geschiedenis…
  130 slachtoffers weegt niet op tegen een vette olie-concessie, 900 jobs en een miljardendeal bij FN (en waarschijnlijk nog andere lekkernijen…). En dat Saudie Arabia ongemoeid zal worden gelaten, terwijl we weten wat er allemaal gebeurt is het bewijs dat dit scenario wel eens veel dichter bij de waarheid zou kunnen zitten dan je durft denken…
  Volgende stap in het verhaal (dat is mijn prognose). De Amerikanen zullen met een nieuw verzonnen verhaal komen dat Iran hierachter zit. Er kan dan een nieuw conflict uitbreken, wat op lange termijn de economie ten goede komt en er komt weer heel wat olie op de markt. Amerika is trouwens dikke vrienden met SA, net zoals de Fransen en de Belgen.
  En als de storm is gaan liggen, en de kaartjes bij Bataclan zijn gedoofd, zullen we allemaal terug rondrijden met benzine of vooral diesel die voor het grootste gedeelte van Saudie Arabia komt. De kerstmarkten zullen doorgaan, het dreigingsniveau zal dalen naar 2 nadat de klimaatconferentie in Parijs achter de rug is, zodat kritische stemmen geen forum meer hebben, en er zal een deal gesloten zijn. De regeringen gaan afspreken om het bij een opwarming van 3,5°C te houden, niet meer.

  Like

  1. Aha! Het is een complot! Niet dus, wie enigszins in de werkelijkheid staat, weet dat heel wat belangrijke beslissingen en uitkomsten ‘stoemelings’ tot stand komen… En eigenlijk is dat een beetje jammer, want daarom is er geen lange termijn visie.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s