levenslessen in DS


Gisteren mocht ik in de Standaard enkele levenslessen delen. Ik heb gekozen voor het refrein van het slotnummer uit de voorstelling. Hier is de tekst voor wie de krant niet heeft gezien.
1. word activist

‘Iedereen heeft het in zich om activist te worden, om op zijn of haar manier iets bij te dragen aan het beter maken van de wereld. Activist worden hoeft niet per se te betekenen dat je op de barricades moet springen, ook met kleine acties kun je veel bereiken: een buurtfeest organiseren, of wat minder vlees eten. Het gaat erom dat je niet afwacht en ondergaat, maar dat je actie onderneemt. Zelfs door gewoon na te denken over wat je wel of niet koopt, kun je al een groot verschil maken. De consument heeft meer macht dan je hij denkt.’

2. bevrijd jezelf

‘Bewust of onbewust hebben we het gevoel vast te zitten aan alles wat gangbaar is: dat status afhangt van de spullen die we hebben, van de reizen die we maken, van onze carrière en van een groeiende economie. Durf jezelf te bevrijden van die veronderstellingen en van de druk te conformeren.’ ‘Ja, zelfs voor mij vergt dat oefening. Ook in omgekeerde zin: ik had vroeger de neiging me op te winden als mensen een heel andere visie hadden dan ik, maar dat doe ik niet meer. In 2008 ben ik begonnen met mijn voetafdruk zo klein mogelijk te maken, wat resulteerde in het boekLow impact man. Achteraf besefte ik dat ik er wat te obsessief mee bezig was, ik zou het melkje bij de koffie geweigerd hebben omdat dat verpakt was. Van die rigide manier van leven heb ik me ook bevrijd.’

3. zoek ­bondgenoten

‘Ik zie nogal wat mensen rondom mij die heel erg bezig zijn met het milieu, die ieder nietje uit de krant halen alvorens ze ze bij het oud papier te gooien en die heel erg hun best doen om ecologisch verantwoord te leven. Op een bepaald moment krijgen ze dan een soort ecoburn-out, omdat ze het gevoel hebben dat ze in hun eentje de wereld moeten redden. Ze voelen zich machteloos en denken dat het toch niks uithaalt.’ ‘Daarom is het belangrijk bondgenoten te vinden, mensen die met vergelijkbare dingen als jij bezig zijn, zodat je je interesse kunt delen. Richt een coöperatieve op, deel een tuin, doe samen dingen. Dat is ook veel plezanter dan thuis in je eentje gefrustreerd te raken over de CO 2 -uitstoot van de buren of van je huisgenoten.’

4. deel alles

‘Materiële spullen worden gelukkig steeds vaker gedeeld (auto’s, tuinen, enzovoort), maar delen slaat ook op het delen van waar we mee bezig zijn. Dromen delen zorgt ervoor de dat ze veel meer kans krijgen om werkelijkheid te worden.’

eekhoornzon5. doe het met ­liefde

‘Doe al de voorgaande dingen met liefde. Er is al genoeg agressie en haat in de wereld. Als ik mijn verhaal breng, word ik niet kwaad als ik tegenstand krijg. En geloof me, die krijg ik regelmatig. Ik zit in de Gentse gemeenteraad, onder meer met Siegfried Bracke. Ik ben het absoluut niet eens met wat hij zegt en waarvoor hij staat, toch probeer ik zelfs mijn politieke tegenstander met liefde te bejegenen. Ik heb het hem onlangs gewoon gezegd, dat ik hem respecteer. Blijkt dat het wederzijds is. Dat klinkt wel wat soft, maar ach. We hebben een verschillende stijl en visie, maar daarom is hij geen slechte mens. Er is trouwens niemand die ’s ochtends opstaat en zegt: vandaag ga ik eens extra veel CO 2 uitstoten! Ik ben geëvolueerd in het niet proberen te veroordelen, ook dat is liefde.’

(jdb)

Steven Vromman is de Low Impact Man. ‘Stop met klagen, doe-het-zelfgids voor een vrolijke nieuwe wereld’, werd uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts. (het boek kan je nog steeds bij mij bestellen)

En wie de gezongen versie van de levenslessen eens wil bekijken, hier een try-out opname van een try-out vorig jaar. De tekst ken ik nog niet helemaal van buiten. (vanavond ook live in Eeklo, en ondertussen ken ik de teksten helemaal van buiten)

4 reacties op ‘levenslessen in DS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s