seven summits op duurzame wijze


Tijdens de krokusvakantie zijn er wellicht heel wat mensen op vakantie vertrokken. Het is iedereen gegund natuurlijk, al is de impact van het reizen niet te onderschatten, zeker als daar een vliegtuig bij gebruikt wordt. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op deze site, en dan zie je in real time hoeveel vliegtuigen er in de lucht flighttrackerhangen. En het worden er jammer genoeg steeds meer. Het valt me trouwens op dat er actiegroepen en campagnes zijn rond vlees, autorijden, plastic, bontjassen en papier maar niet rond vliegen. Wie start de eerste ‘dagen zonder vliegen’ of ‘stop flying’ campagne?

In afwachting even aandacht voor een campagne die zich richt op duurzaam reizen. Met ‘seven summits’ willen de Natuurvrienden alvast het duurzaam bergbeklimmen promoten. Zeven teams gaan de uitdaging aan om zo duurzaam mogelijk te reizen en een berg te beklimmen in Europa. De zeven teams zullen moeten samenwerken om te slagen in hun opzet. Het onderweg zijn, respect voor elkaar en de natuur zijn enkele kernwoorden. Het gaat dus niet om het bedwingen van de hoogste bergen, maar het combineren met een mooie natuurervaring met respect voor diezelfde natuur.

Tijdens het hele project worden ervaringen en verhalen van de deelnemers uitgewisseld. : welke keuzes en afwegingen spelen er mee, welke compromissen zijn nodig. De reisverhalen en resultaten van het experiment worden verzameld in een magazine dat dit najaar verschijnt.

De deelnemers gebruiken een  ‘checklist’ om de duurzaamheid van hun reisplannen af te toetsen. De zeven teams zijn op basis daarvan bezig met de voorbereidingen: keuzes in transport, teambuildingdagen, opleiding, andere keuzes,… Op 27 juni is er een groot afscheidsfeest in Antwerpen waar alle trips worden voorgesteld. Op deze blog en op facebook kan je ondertussen het project op de voet volgen.

2 reacties op ‘seven summits op duurzame wijze

  1. We moeten de mensen een perspectief geven willen we ervoor zorgen dat er minder met het vliegtuig op vakantie wordt gegaan. Terug in de vakanties naar onze Ardennen of naar de kust, het kan en het moet dringend terug “hip” worden.

    Mensen die een verblijfje aan zee kopen dragen positief bij. Werkgelegenheid om al die appartementen te bouwen, consumptie in Belgische restaurants en aan de terrasjes, … En we kunnen dan ook de mensen de kans bieden om met de trein naar de kust te gaan. Dat heb ik ook gedaan…

    Bovendien komt familie ook bij ons logeren, dus motiveren we ze op die manier om minder met de vlieger te gaan en meer naar eigen kust. Het is natuurlijk moeilijk te becijferen, maar dat het veel ecologischer is dan een verre vliegreis staat vast.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s