de rode loper


(klik hier voor info en bestellingen van het nieuwe boek, ‘Stop met klagen’)

Voor het jaar om is nog even een overzichtje van de stand van zaken van ons bouwproject. De ruwbouw aannemer heeft goed doorgewerkt en 2014-12-24 13.13.33nog vlak voor het kerstreces de vloerplaat van de benedenverdieping gegoten. Dit maakt dat na de kelder nu ook de eerste laag boven de grond klaar is, wat ruwbouw betreft althans. De trap die ik wellicht duizenden keer zal oplopen om naar mijn unit te gaan is er. De rode loper is een tijdelijke bescherming voor tijdens de werken. Naast een eerste unit op de benedenverdieping zijn ook de gemeenschappelijke eetzaal, keuken en garage ‘klaar’. We kunnen ons al voorstellen hoe we daar binnenkort zullen koken en samen eten.

Wat materialen betreft is het niet makkelijk om een evenwicht te vinden tussen betaalbaarheid, technische vereisten en duurzaamheid. Zo maakte het ontwerp en de compactheid het onmogelijk om te bouwen met hout of houtskelet (behalve het dak), en werken we toch met een massiefbouw concept. Daarbij zoeken we wel naar de beste (of minst slechte materialen). Zo zijn de buitenmuren gebouwd met kalkzandsteen en zal de isolatie gebeuren met gerecycleerde EPS, een redelijk goed scorend materiaal op de milieuclassificatie van Nibe. Pleiste2014-12-19 13.09.04ren gaan we binnen doen met leem, en voor de gevel hebben we gekozen voor een recupsteen uit de Westhoek.

Een tussentijdse conclusie is in elk geval dat het niet eenvoudig is om betaalbaar, ecologisch, compact en energiezuinig te bouwen… maar als alles volgens plan loopt wonen volgend jaar deze tijd in onze co-housing…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s