tien tips om het BNP te laten groeien


De G20 heeft gesproken, onze economie moet dringend groeien, tegen 2018 terug met 2,1% per jaar. Omdat zoiets niet zal lukken zonder de steun van de brede bevolking een paar tips om het BNP zo snel mogelijk de hoogte in te stuwen.

1. Verwarm met open ramen. De energiesector heeft het niet makkelijk met de huidige lage energieprijzen. Als we ons verbruik doen toenemen kunnen die arme drommels alvast wat meer verkopen. Stoken tot 25 graden en dan de ramen opzetten is een uiting van ware burgerzin.

3.. Ga zo ver mogelijk van je werk wonen, en zoek bij voorkeur een route met veel files. Elke liter verbruikte benzine is goed voor arme oliemaatschappijen en hun aandeelhouders. Stop ook bij elk benzinestation om tussendoor koffie en koekjes te kopen.

3. Rij tegen je voorligger. Het herstellen van blikschade is bijzonder interessant voor de lokale garagisten en voor de verzekeringsmaatschappijen. Denk tevens aan onze noodleidende auto-industrie en vervang je wagen zo vaak mogelijk.

4. Ook fietsers kunnen de autosector ondersteunen. Stel je voor mocht elke fietser minstens 1 maal per week tegen een  geparkeerde wagen rijden, welk een boost ons BNP daarmee krijgt! Om fietsers hierbij te helpen is het aangeraden dat automobilisten nog vaker op het fietspad parkeren. Wees wel voorzichtig zodat er enkel blikschade is, tenzij je ook de ziekenhuizen een duwtje in de rug wil geven.

5. Koop veel meer eten dan wat je opkan. Je kan het bij thuiskomst meteen in de vuilbak kieperen, of eerst nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Doe in dat geval zo vaak mogelijk de koelkast open en dicht, ook weer goed voor de Electrabels van deze wereld, die al zo kreunen onder de onredelijke nucleaire taks.

6. Laat zowel thuis als op restaurant zo vaak mogelijk je bord en glazen op de grond vallen.* Ook de servies industrie verdient een steuntje van ons allen. Zie ook tip 9: laat je hond steeds mee tafelen, gegarandeerd enkele gebroken borden.

7. Ga window-shoppen in Barcelona of Helsinki. Als je een of twee dagen vrij hebt, neem dan een goedkoop vliegtuig naar één of andere Europese stad. Let wel, aankopen doe je zoveel mogelijk hier, want we willen vooral het Belgische BNP een duwtje in de rug geven.

8. Vervang al je toestellen zodra de garantieperiode voorbij is. Je kan je toch niet permitteren dat je wasmachine of smartphone kapot gaan nà de garantieperiode. Voorkomen is beter dan genezen, dus vervang liefst elk jaar al je toestellen. Wie nu nog met een Iphone 5 rondloopt is tenslotte een loser.

hondaantafel9. Verwen je huisdier. Een huisdier is een zeer effectieve manier om onze economie er bovenop te helpen. Als we nu allemaal minstens 1 hond in huis nemen met bijhorende regelmatige kappersbezoeken, parfum, hondenscholen, luxe-voeding, veearts-bezoeken, hondenbrokken, hondenkorrels  en plastiek kakzakjes scheppen we ongetwijfeld weer honderden jobs.

10. Volg de reclame zoveel mogelijk. Hier kunnen we nog iets leren van onze Amerikaanse vrienden, waar een gemiddelde burger ongeveer 3000 reclameboodschappen per dag te zien krijgen. Dit moet ook bij ons kunnen. Schrijf je in op alle mogelijke commerciële nieuwsbrieven en klantenkaarten. Zap van reclameblok naar reclameblok  en plak een sticker op je brievenbus: ‘zoveel mogelijk reclame aub’.

Als iedereen netjes de tips gaat volgen hebben we volgend jaar al een groei van 2,1 procent. (en dan zal ik een stukje schrijven over de mogelijke neveneffecten)

* het is deze suggestie van Patrick De Vleeschauwer die me tijdens een lezing inspiratie gaf voor dit blogstukje.

6 reacties op ‘tien tips om het BNP te laten groeien

 1. Ik las even, waanzinnige burgerzin (in plaats van ware burgerzin). Ik was toen nog maar aan je eerste tip gekomen.
  Voor de rest heb ik geen woorden … “wanstaltig” komt misschien nog het dichtst in de buurt?

  Like

 2. Tip 1 passen wij al toe. Stoken tot 27 en les geven les geven met alle ramen open! Geen grap! En we zijn een groene school! We kunnen zelf niets doen aan de radiatoren, want er zitten geen knoppen op.

  Tip 13 (passen wij ook gretig toe): schakel geen computers of printers en dataprojectoren uit en laat het licht branden!

  Like

 3. Deze concrete voorbeelden maken de perverse gevolgen van een groeiend BNP/BBP duidelijk! Dringend tijd dat groei anders wordt ingevuld… meer solidariteit, meer echte gezondheidszorg zelfs arbeidsvreugde…
  Steven, mijn naam is wel Patrick Vleeschouwer (i.p.v. De Vleeschauwer) PS ondanks mijn naam eet is zeer weinig vlees… ik weet het… dit is niet goed voor het BNP/BBP…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s