klimaatactie


Op 1 december start in Peru een volgende ronde in de klimaatonderhandelingen. Het is een belangrijk evenement, want als de 196 betrokken landen in Lima niet de krijtlijnen van een akkoord uittekenen, dan wordt het al erg moeilijk om volgend jaar in Parijs echt te landen. En zelfs met een akkoord in Parijs is de kans klein om de gevreesde 2 graden grens te vermijden. Hoewel dit soort signalen ons zeer ongerust zou moeten maken blijkt dit de gemoederen nauwelijks te beroeren. Deze week hoorde ik in een workshop nog mensen zeggen ‘ik moet toegeven dat ik daar niks meer bij voel’. Onverschilligheid en ironie zijn nooit ver weg als nog maar eens blijkt dat we de boel aan het verkwanselen zijn. Eva Peeters schreef daar een mooi stuk over trouwens.

Maar, en zo kennen jullie me, voor mij allemaal geen reden tot sarcasme of moedeloosheid. Integendeel. En dat ik niet alleen ben zal duidelijk worden, met name ook op 1 december.  In Gent bijvoorbeeld kan je in de Vooruit terecht voor een bijzondere Farewell party en tevens de lancering van een nieuw initiatief ‘klimaatzaak’, wat wel eens een serieuze nieuwe stap zou kunnen betekenen om een echt klimaatbeleid af te dwingen. Zelf zal ik er niet bij zijn, want ik wordt in Brugge verwacht waar het Brugge klimaatplan zal worden voorgesteld. Daarmee sluit Brugge zich aan bij de meer dan 6 000 steden die wereldwijd wél hun verantwoordelijkheid opnemen. Wat Gent betreft, is er pas een nieuwe brochure uit die toont dat aandacht voor het klimaat ook goed is voor onze levenskwaliteit. Er zijn maar vijftig exemplaren gedrukt, maar online kan je ze ook lezen. Als onze politieke leiders de kwestie niet aanpakken zullen we het zelf moeten doen. Niet?

2 reacties op ‘klimaatactie

 1. Hoog tijd om een aftel klok te starten ivm het globale max op te souperen co2 budget. Ik begreep uit de link dat dat 17 jaar is aan het huidige tempo …
  Dat een luttele :
  17 jaar dus
  6209 dagen
  of als dat getal te klein is
  148920uren of
  8935200minuten of
  536112000seconden
  als je dus een half miljard keer 21 uitspreekt zonder slapen ben je er al …
  of slechts binnen 17/100 van een eeuw, maar dat is alwederom ’t zelfste
  creepy

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s