offon tip van de dag: kies een andere minister van energie


Gisteren is de campagne gelanceerd om mensen energie te laten besparen. Op zich natuurlijk niet slecht dat er aandacht is voor energiebesparing, al zijn er wel enkele bedenkingen te maken. De tips die nu op de site staan zijn een ietwat vreemde onoffkeuze. Zo wordt er niet gesproken over het niet langer gebruiken van de droogkast, geen warm water gebruiken (als het elektrisch wordt opgewarmd natuurlijk) of je haar niet föhnen. Ik lees ook niks over het overschakelen op echte groene stroom, of het kiezen van een andere minister van energie. Want laten we wel wezen, deze ietwat wanhopige oproep naar de burgers is vooral het gevolg van een slecht beleid van de voorbije decennia.

Bij de keuze voor de kernuitstap in 2003 is altijd een achterpoortje opengehouden waar Electrabel handig gebruik heeft van gemaakt om de regeringen onder druk te zetten en te manipuleren. Daarnaast is het ondersteuningsbeleid voor hernieuwbare energie alles behalve rechtlijnig waardoor de investeringen bijna helemaal stil gevallen zijn. Nu zou het inderdaad wel eens kunnen dat we de gevolgen zullen moeten dragen voor het kortzichtig beleid.

Burgers oproepen om zelf te besparen is natuurlijk maar geloofwaardig als ook de overheid zelf inspanningen levert, zowel wat het eigen energiegebruik betreft als wat het uitdenken van een toekomstgerichte visie op energie. Ik vrees dat we daar nog even zullen moeten op wachten.

Trouwens, straks mag ik er ook een woordje over meepraten bij de speciale uitzending van Studio Brussel. (ik ben meteen na het nieuws van vijf uur aan de beurt).

9 reacties op ‘offon tip van de dag: kies een andere minister van energie

 1. Ze vermelden eigenlijk wel dat de droogkast niet zo ideaal is: Een andere energieverslinder in het washok is de droogkast. Laat die dus ook even ‘uitblazen’ en hang je was gewoon te drogen aan de draad.

  Wat mij vooral opvalt, is dat energiebesparende maatregelen worden gepromoot omwille van technische redenen en niet zozeer om structurele redenen. De boodschap is eigenlijk: onze kernreactor kan het even niet aan, doe deze winter je best en dan kan je na de winter weer lustig energie verspillen. Het is niet doordacht en dat komt natuurlijk omdat de insteek niet ecologisch is, maar wel kapitalistisch.

  Succes bij Stubru, ik luister zeker mee samen met de kids bij kaarslicht!

  Altijd welkom op mijn blog: sleepingincleansheets.com

  Like

  1. het idee van was te drogen buiten is zeer fijn: wou dat ik het kon! maar appartementbewoners zijn genoodzaakt om binnen was te drogen: als je een groot appartement hebt lukt dit nog wel een beetje: was op een rekje hangen (doen wij ook), maar met lakens wordt dit een ander verhaal: te kleine ruimten om dit probleemloos te doen….

   Like

   1. Wij wonen in een klein rijhuisje en eigenlijk hebben wij hetzelfde probleem. In ons klein tuintje is er geen overdekt plekje, dus we moeten al zeker zijn dat het niet regent. Lakens en handdoeken gaan daarom in droogkast. Net als kousen, maar dat is gewoon omdat ik te lui ben om ze allemaal op te hangen (zeg ik een beetje verlegen).

    Like

 2. De campagne wil eigenlijk geen energiebesparing realiseren, enkel tussen 17 en 20 uur, met andere woorden enkel een spreiding van het verbruik! Dat is duidelijk uit de reacties die ik gisteren op Twitter kreeg, o.a. van de heer Belmans, ex-baas van Elia…
  Je zou van minder cynisch worden…

  Like

 3. Tip : de nadruk kan niet genoeg gelegd worden op de bijkomende kosten van kernafval.
  Zie ook de film-documentaire “into eternity” van Michael Madsen.

  Like

 4. in Antwerpen gaan de winkeliers alvast het slechte voorbeeld geven : overal véél kerstverlichting! Want ze staan toch niet in het afschakelplan hé. Wij doen alvast alweer een paar % van ons elektriciteitsverbruik af dit jaar!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s