de zwetende coalitie


De week van de Fair Trade is nog maar afgelopen en daar is de week van het Bos al. Opnieuw met een heleboel activiteiten in heel Vlaanderen. Deze week wordt georganiseerd door de Vlaamse overheid, die jammer genoeg wat het aanplanten en beschermen van bossen niet zo’n goede reputatie heeft. Bosplus nam het Vlaamse regeerakkoord door en merkt daar vooral intenties maar weinig verbintenissen. Gelukkig zijn er organisaties en burgers die zelf in actie schieten om bossen te kunnen aankopen, zoals bij de Gentbrugse Meersen, al is het niet zo’n goede evolutie als de overheid ook deze functie niet meer op zich neemt.

Als het over klimaat en energie gaat ziet de situatie er nog minder rooskleurig uit. De mening van Greenpeace en BBL over het federale klimaatbeleid is bijzonder scherp:  De Belgische regering wil haar klimaatbeleid zogezegd ‘realistisch’ houden, om de concurrentiekracht van onze industrie te vrijwaren. De regering Michel-I gaat nu al de geschiedenisboeken in als de regering met een totaal gebrek aan klimaatambitie. Ze laat het zelfs na om concrete doelstellingen te formuleren. De massale subsidiëring van de luchtvervuiling en de files, door het fiscaal gunstregime voor bedrijfswagens en de professionele diesel, blijft onaangeroerd. België wil slechts één Europese klimaatdoelstelling doorvoeren, nl. het verminderen van de CO2-uitstoot, en ondermijnt zo de snelle ontplooiing van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.  (lees hier de volledige reactie)

warmezweedMoraal van het verhaal? Net op het moment dat we op zoek moeten naar een andere koers blijven onze regeringen vastklampen aan de oude recepten die ons in de problemen hebben gebracht. Het klimaat- en milieubeleid toont nog maar eens hoe het korte termijn denken primeert, en alles in functie staat van het behoud van een verwoestend economisch model. Aangezien het hele kaartenhuisje op instorten staat zullen de nieuwe excellenties nog zweten de volgende jaren. Ondertussen zullen we niet wachten tot de volgende verkiezingen en zelf bouwen aan een samenleving die wel vertrekt vanuit een lange termijn visie.

6 reacties op ‘de zwetende coalitie

 1. “vooral intenties maar weinig verbintenissen”

  Ook op het gebied van mobiliteit (nog zo’n belangrijk thema) zijn er vooral vage uitspraken en weinig gedurfde intenties. En weliswaar is landbouw geen federale materie, wat daarover gezegd wordt is ook niet bepaald sterk.

  Het lijkt wel of er maar 3-4 belangrijke thema’s bestaan, waaronder geld/economie het belangrijkste lijkt.

  Like

 2. De firmawagen wordt gespaard, dieselprijs wordt niet verhoogd tot prijs benzine, … Maar bij de NMBS 2 miljard besparen. Ongeloofelijk. Dat ze mensen die de bus en de trein nemen belonen om niet mee files te veroorzaken! Ik hoop dat Bart De Wever zijn kinderen astma krijgen en niet mijn kinderen. Kwestie van rechtvaardigheid, dat de vervuiler ziek wordt en niet de mensen die naast de auto’s de kankerverwekkende diesellucht inademen.

  Like

 3. De realiteit is dat niet de vervuiler zal boeten, maar buiten schot blijven. Mensen met genoeg centen kopen een tweede verblijf aan zee en dan hebben ze geen last meer van fijn stof.
  Deze regering werkt duidelijk vanuit een protectionistische reflex.
  Mensen die het goed hebben, zullen het altijd beter krijgen, mensen die weinig hebben zullen armer worden. De kloof wordt altijd maar groter. Ik zie dat dagelijks in het onderwijs.
  Kinderen die vroeger de boterhammen van moeder weggooiden om dan een broodje smos en een cola te kopen, die tijd is voorbij. De lange wachtrijen aan die winkels is stukken korter geworden. Op stage nemen ze ook geen blikje cola meer, maar de gratis koffie, omdat er dan ook nog een koekje bij is! Veel verdoken armoede, veel éénoudergezinnen, geen geld voor boeken (een van de redenen waarom ik met mijn gratis digitale handboeken begonnen ben, die ook kunnen draaien op de computers van de klas), 3-daagse uitstappen die worden afgeschaft. Vroeger gingen we met het vierde naar Amsterdam, het vijfde naar Londen en het zesde naar Parijs. Nu enkel nog Londen, en dan gaat er slechts een minderheid mee…

  De kloof wordt groter en de ongelijkheid zal toenemen. Je ziet ook het aantal mensen dat aanklopt bij de voedselbanken spectaculair toenemen en ook energiearmoede neemt fors toe. Dit is nog maar het begin, geloof me…

  Like

 4. Nog een voorbeeld. De zwemlessen. Daar wil men ook in snoeien, en er zijn scholen die het helemaal afvoeren, wegens te duur. Gevolg? We krijgen een nieuwe generatie die niet meer zal kunnen zwemmen, terwijl we op een planeet leven die voor 2/3 bedekt is met water, en dat percentage zal nog toenemen door de stijgende zeespiegel.
  En het tweede gevolg? Mensen die het kunnen gaan met hun kinderen naar privézwemlessen. Wij ook. 10 euro per half uur, maar onze kinderen kunnen dan ook deftig zwemmen. En natuurlijk, wij kunnen dat betalen, maar we krijgen een samenleving met 2 snelheden…

  Like

  1. Triestig, hé, die exponentieel toenemende kloof tussen rijk en arm… en we waren jaren geleden de goede weg aan het opgaan om die kloof minimaal te krijgen… Gewoon verschrikkelijk dat we wereldwijd die mooie kansen totaal aan het verspillen zijn:-( En iedereen op onze planeet zou er nochtans beter bij varen…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s