daar komt de kelder


Ondertussen wordt op ‘onze grond’ flink verder gewerkt aan ons cohousingsproject. Sinds enkele weken is de bronbemaling bezig. Daarbij wordt dus via een reeks leidingen grondwater afgevoerd. Dit is behoorlijk belangrijk om een kelder te kunnen uitgraven. Op onze wekelijkse werfvergadering heb ik geleerd dat dit in principe ook moet blijven gebeuren als de kelder er is, want stijgend grondwater kan de kelder gewoon omhoog duwen. Omdat maandenlang pompen nogal duur is (en energie vraagt) zal de kelder zodra die klaar is gevuld zal worden met water. Eenmaal er een of twee bouwlagen zijn gebouwd, dan zorgt het gewicht van het gebouw ervoor dat het opstijgend grondwater de zaak niet meer in de hoogte kan duwen.

Dat zijn dus allemaal nieuwe zaken die je leert tijdens zo’n bouwproces. Wat je op de fotos ook kan zien zijn de regenwatertank en de sceptische put, en de bewapening voor de keldervloer. Wat me ook opvalt, bouwen – zelfs al wordt het een redelijk ecologische gebouw – vraagt heel veel (fossiele) energie. De vele vrachtwagens en zware machines, de productie van grondstoffen, het afgraven en aanvoeren van grond. Het zal toch wel een tijdje duren voor we die voetafdruk hebben goedgemaakt…
2014-10-09 08.31.14

2014-10-13 18.46.40

Een reactie op “daar komt de kelder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s