de grondwerken


Ik ben niet van plan een bouwblog te starten, maar af en toe een stand van zaken van de werken aan ons cohousingsproject kan wel natuurlijk. De voorbije weken zijn er nogal wat zeer grote machines op onze grond terecht komen voor activiteiten als 2014-09-03 19.38.57het afbreken van enkele garages, het weggraven van historisch vervuilde grond, het boren van schroefpalen en het plaatsen en verankeren van een Berlinder wand.

Een beetje veel jargon in één zin, maar dat heb ik alvast geleerd, bouwen heeft een eigen terminologie. Schroefpalen zijn betonnen palen die zo’n 8 meter diep zitten en het fundament voor het gebouw moeten vormen. Een Berliner wand is poëtische benaming voor een metalen ondergrondse afscheiding tussen het voetpad en het bouwperceel, met als doel te vermijden dat het voetpad inzakt eenmaal de kelder wordt uitgegraven. De volgende weken zullen een aantal pompen grondwater wegpompen zodat dan kan gestart worden met het uitgraven en gieten van de kelder.

Tot hiertoe weinig ecologisch allemaal en vooral op basis van fossiele brandstoffen…Blijkbaar zijn dat soort ingrepen tegenwoordig standaard voor grote gebouwen. We hebben lang zitten puzzelen of ons gebouw ook in houtskelet of massiefhoutbouw zou kunnen worden gezet.. Zowel technische als financiële redenen hebben ons doen kiezen voor een klassieke massiefbouw. Er zijn ook heel veel regels en eisen rond veiligheid zodat je niet zomaar eender wat mag bouwen. Uiteindelijk zullen het wel 8 energiezuinige, compacte units worden in een autoloos cohousing project.

De voorbije weken hebben we voor aantal kleinere kwesties zoals het opruimen van de grond, verzagen en wegvoeren van hout wel beroep gedaan op netwerken zoals Freecycle en Lets. Toch een beetje man- en vrouwkracht ook dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s