het Doel gemist


Het was te denken natuurlijk, nu blijkt dat het er niet goed uit ziet voor de elektriciteitsbevoorrading komen ze bij mij aankloppen voor tips. Alvast De Standaard belde me gisteren om voor wat tips om de grote stroompanne te voorkomen. Tja, het is wel een beetje laat natuurlijk na tientallen jaren van een schabouwelijk energiebeleid dan snel op zoek gaan tips. Ik vermoed niet dat de regering me ook zal bellen voor tips, maar ze zijn in elk geval in gang geschoten om na te denken hoe het elektriciteitsverbruik zou kunnen verminderd worden.

We weten al sinds de jaren ’70 dat omschakelen naar hernieuwbare energie de beste manier is om te komen tot betaalbare en zekere energie in combinatie met een strikt beleid van besparing en sufficiënte. Maar ja, het was makkelijker om te blijven investeren in fossiele en nucleaire energie in de hoop dat die altijd en probleemloos voorradig zouden zijn. Klagen over een fout beleid zal ons niet veel vooruit helpen. Dus kunnen we het ook positief bekijken en zijn de verwachte tekorten inderdaad een uitgelezen moment om wél iets te doen. Zowel bij bedrijven, overheden als huishoudens is er een groot potentieel om minder stroom te gebruiken. De belangrijkste tip is misschien wel: ‘je verstand gebruiken’. En dus niet alle lichten in huis laten branden, of je wasmachine opzetten om een bloesje te wassen, of erop te letten dat er geen elektriciteit gebruikt wordt voor verwarming, of er geen spots de hele nacht door blijven branden enzovoort. Als we daar een prioriteit van maken dan moeten we ook niet al kosten en moeite doen om die kaduke kerncentrales terug aan de praat te krijgen.

strijkdoeldichtOf misschien is het tijd om werk te maken van de campagne ‘strijk Doel dicht’, een hypothetisch verhaaltje dat ik schreef in de zomer van 2011.

 

6 reacties op ‘het Doel gemist

 1. Wat mij betreft mag Elia een sms actie op poten zetten. Vrijwilligers melden zich aan, en met een sms van Elia zetten ze alle niet noodzakelijke toestellen uit. Een tweede sms en ook koelkast/vrieskast gaan even uit. Kwestie van onderbrekingen te voorkomen. Als iedereen een béétje solidair is….
  Tweede punt: als ik ‘morgens met de tram voorbij de Singel rijd in Antwerpen, merk ik dat alle lichten in kantoren en zo nog branden. En helaas niet enkel aan de Singel, maar overal! Echte verspilling! Ook in het grand-café van de Singel brandden alle lichten tot voor kort om 6 u 15. Na een mail hebben ze toch een paar lichten uitgedaan. De poetsploeg is denk ik niet nachtblind… Kortom: informeer mensen en bedrijven. Als iedereen een beetje een inspanning levert, komen we er mss wel! Het lijkt me idd het uitgelezen moment om met een serieuze stok achter de deur(brown-out) mensen de voordelen van energiezuinigheid te leren!
  En aan Elia en de overheid een signaal om terug SERIEUS te investeren in ons stroomnet. Dat is serieus verouderd…

  Like

 2. Om stroompannes te voorkomen zijn er 2 middelen ommidelijk beschikbaar:
  1) zeker consumptie uit doen als niet nodig is
  2) elektriek dat moet gebeuren, schuiven voor 18u of liever nog na 20u, zeker bij koele dagen. Omdat rond 19u is er een piek elektrische consumptie, en is het risico van stroompanne het grootse.
  http://www.audeladeslignes.com/hiver-consommation-electricite-pointe-19heures-1290

  Hoe elektriek aanschuiven?
  – diepvries op een timer aansluiten, die iedere dag stop tussen 18u30 en 20u. dit gebeurd dan zelf zonder meer te denken.
  – idem voor de koelkast.
  – idem voor elektrische boiler
  – koken voor 18u, met gebruik van een hooikist.
  – was, afwas en strijken, maar na 20u beginnen.

  Like

 3. Op dit Franse site is het volgende te zien:
  – dag per dag, kwartier per kwartier, de Franse elektriesche consumptie.
  http://www.rte-france.com/fr/developpement-durable/eco2mix/donnees-nationales/consommation-d-electricite
  – dag per dag, kwartier per kwartier, de Franse elektriesche productie.
  http://www.rte-france.com/fr/developpement-durable/eco2mix/donnees-nationales/production-d-electricite-par-filiere
  – dag per dag, kwartier per kwartier, import en export van elektriek.
  http://www.rte-france.com/fr/developpement-durable/eco2mix/donnees-nationales/echanges-commerciaux-aux-frontieres

  Als dit voor Belgie bestaat, wil ik het graag weten.

  Like

 4. De tips zijn goed bedoeld en op zich nuttig, maar zelfs toegepast door velen vormt dat geen ‘kritische massa’. We moeten eerst even stilstaan bij wie welke stroom afneemt en waarvoor. Dus ook de industriële en professionele afnemers onder de loep nemen. Stroompannes voorkomen door de burger aan te spreken, of zelfs paniek te zaaien, is makkelijker dan in te grijpen op de ‘marktwerking’ van de stroommarkt voor bedrijven (productie én diensten). Een aantal bedrijven investeren fors in windmolens en zonnepanelen, in de hoop meer ‘autonomie’ te verwerven, omdat de schaarste alleen maar groter wordt, zeker ook mondiaal (het oude Europa versus de (nieuwe) groeilanden).
  Decentrale productie en consumptie is een belangrijk antwoord, net omdat het beleid voor ‘huishoudelijke stroom’ dan losgekoppeld kan worden van ‘industriële stroom’ (productievoorzieningen, infrastructuur, marktwerking en prijsvorming).
  Natuurlijk kan je individueel ook werken aan energiereductie en energie autonomie maar dan liever ‘in gemeenschap’, zodat ook daar een solidariteitsmechanisme kan ingebouwd worden.

  Uiteindelijk blijkt ‘eigenaarschap’ ook een belangrijke rol te spelen: met andermans stroom goed omgaan is minder dwingend. En zich eigenaar voelen van iets ‘gemeenschappelijks’ helpt ook, maar net dat ontbreekt. Deels omdat er van de commons nauwelijks sprake is, deels omdat het de mensen aan ‘conceptueel vermogen’ ontbreekt om dit te bevatten.

  Zelf hou ik het op voorleefgedrag, maar dan een versie die voor de meesten heel haalbaar lijkt…

  Like

  1. Ook hier krijgen we weer een maatschappij met twee snelheden, wat ik eerder al vertelde. Je hebt mensen die in het donker zullen zitten en je hebt er die nu maatregelen gaan nemen en bijvoorbeeld een noodgroep zullen plaatsen om klaar te zijn tegen de winter.
   En weeralom, wie een beetje handig is kan voor 600euro dat zelf doen, en wie niet betaald meer dan 1500 euro. En wie niet handig is én de centen niet heeft zit in het duister. Punt.
   Dat is weeralom het mooiste bewijs van hoe we in een klassenmaatschappij leven met verschillende snelheden.
   Wie de centen heeft plaatst zonnepanelen en/of een zonneboiler en betaald een schandalig laag energiefactuur (ik kan daarvan meespreken). Eerst besparen door overal A+++ toestellen te zetten, LED-verlichting in heel het huis, en dan de resterende energie opwekken met een pelletkachel, zonnepanelen, etc.
   En er zijn op dit ogenblik heel veel mensen die niet de know-how hebben om de juiste keuze’s te maken en/of de centen hebben om die investeringen te doen.
   Is dat eerlijk. Niet echt, dat is een prachtig voorbeeld van het Darwin-principe, waarbij we mogen spreken van de “survival of de smart”.

   En met onze mooie Zweedse coalitie is het laatste greintje van mededogen en solidariteit waarschijnlijk de deur uit.

   Langs de andere kant vind ik niet dat een regering moet aanzien worden al de “moeder-tiet” waar we rest van ons leven kunnen aanhangen. Er is nood aan educatie en het duidelijk maken aan de mensen dat het anders moet en kan.
   Zelfredzaamheid is daar een belangrijk onderdeel van!

   Technisch ben ik ook voor een smart-grid, en vooral decentrale energieopwekking, met klimaatwijken, waar elke wijk in een soort van Coöperatieve zijn stroom zelf opwekt.
   In elk geval zullen we niet moeten wachten op de regering om iets te doen, want dat komt nooit goed, zeker niet met het laatste nieuws dat de Transformator van Frankrijk naar België misschien ook gesaboteerd zou kunnen zijn en we dus te weinig stroom kunnen importeren. Doel 4 weg door sabotage, Doel 3 en Tihange 2 door waterstofophoping, Doel 1 binnenkort stil voor 10-jaarlijks verplicht onderhoud, …
   Gelukkig hebben we nog COO dat ons gaat redden 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s