de Staycation als alternatief


Zo, de Gentse feesten zitten er alweer op. Het blijft toch een indrukwekkend gebeuren, meer dan 3000 activiteiten op tien dagen, met naar verluid zo’n 1,3 miljoen bezoekers. Het leukste vind ik zelf de onverwachte en verrassende dingen die steeds opnieuw gebeuren. Natuurlijk is er ook een stevig commercieel luik aan het gebeuren, het volkse en spontane speelt nog steeds een hoofdrol.IMG_20140727_224316

Over het ecologische karakter van dergelijke evenementen zal wellicht nog veel inkt vloeien. Wie de afvalbergen na afloop bekijkt kan zich wellicht moeilijk voorstellen dat zoiets op een of andere manier te verantwoorden is.

Toch kan ik stellen dat er in elk geval een trend is naar een meer ecologische aanpak. Enerzijds omdat de stad meer en meer duurzaamheidscriteria opneemt in de subsidieregeling. Anderzijds omdat (een aantal) organisatoren oprecht zoeken naar manieren om hun voetafdruk te verkleinen. En ten derde ook omdat bij het publiek het bewustzijn groeit. Meer en meer mensen komen met de fiets en het openbaar vervoer, sorteren van afval gebeurt merkelijk beter en wat voeding betreft zit bio, fair trade en veggie duidelijk ik de lift. Opvallend ook dat de klachten over geluidsoverlast sterk gedaald zijn. Kortom, de impact per persoon gaat in dalende lijn.

Als je het vergelijkt met pakweg Tomorrowland – waar een groot deel van het publiek gewoon per vliegtuig komt – zijn dit soort stadsfestival zeker een goed alternatief voor wie kiest voor een ‘Staycation’. Want dit is in elk geval hoe mijn vakantie er uitziet. Een klein beetje werken, en verder vooral doen wat ik graag doe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s